Hoe ziet een goede online bestandsnaam eruit

Leestijd: 4 minuten

Ben je website ontwerper of webmaster van je eigen website, dan zul je weten dat het niet zo moeilijk is om van de bestanden die je op de site zet een zooitje te maken. Je zet de bestanden – meestal foto’s – erop wanneer je ze nodig hebt in een pagina of post, en voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer.

Orde bewaren binnen je website is een dagelijks terugkerende klus, en zolang de website bestaat is die klus ook nooit afgelopen.

Hoe ziet een goede en duidelijke online bestandsnaam eruit

Wil je de orde bewaren in jouw online bestandssysteem, dan is het noodzakelijk om een vaste manier van het geven van namen aan bestanden te hanteren, jouw persoonlijke bestandsnaamconventie. Dit is niet meer dan een aantal regels die je voor jouw site(s) volgt wanneer je een bestand dat online wordt gezet een naam geeft.

Iedereen heeft zijn eigen manier van de orde handhaven. Ik volg de regels zoals ze hieronder staan, en ik raad je aan om deze mee te nemen in jouw manier van werken.

Gebruik geen spaties of vreemde leestekens in een bestandsnaam

Geef je een bestand een naam op je PC, tablet, of je telefoon, dan kun je allerlei vreemde tekens gebruiken, zelfs spaties. Dat werkt niet goed op het Internet.

Simpel voorbeeld: een spatie wordt vertaald naar %20%, zodat

een bestandsnaam als dit is een voorbeeld bestandsnaam.jpg

online wordt vertaald naar dit%20%is%20%een%20%voorbeeld%20%bestandsnaam.jpg

Beter is het om geen vreemde leestekens te gebruiken in de bestandsnamen. Beveiligingsplug-ins als iThemes Security voor WordPress raden het af om andere tekens te gebruiken dan de standaard alfanumerieke tekens (a-z en 0-9).

Wil je aparte woorden in een bestandsnaam scheiden, maak dan gebruik van een koppelteken (-), dus

dit-is-een-voorbeeld-bestandsnaam.jpg

Doe dit consequent, en je bent goed op weg naar een mooie bestandsnaamconventie.

Gebruik geen hoofdletters in bestandsnamen

Het gebruik van hoofdletters in bestandsnamen en foldernamen heeft weinig zin, het levert alleen maar problemen op wanneer je mondeling een link aan iemand doorgeeft.

Onthoud dat alles in een URL (link) dat na de domeinnaam (achter de domeinextensie (.nl) en de eerste schuine streep (slash) ) komt hoofdlettergevoelig is. Hiermee bedoel ik dat:

http://www.site.nl/ is hetzelfde als http://www.Site.nl/

maar

http://www.site.nl/foto.jpg is niet hetzelfde als http://www.site.nl/Foto.jpg

en

http://www.site.nl/folder/afbeelding/foto.jpg is niet hetzelfde als http://www.site.nl/folder/Afbeelding/foto.jpg

Doe jezelf een plezier en gebruik géén hoofdletters in bestandsnamen en foldernamen.

Maak bestandsnamen eenvoudig te herkennen

Zorg er voor dat de bestandsnaam makkelijk herkend kan worden, vooral door jezelf. Heb je heel veel pagina’s op je website staan en je hebt je bestandsnamen niet in de hand gehad, dan is het heel moeilijk zoeken naar het juiste bestand.

Ik zie het vaak op websites van klanten: afbeeldingen met bestandsnamen als IMG_9173.jpg of 2013-03-19-13.58.16.jpg.  Bevat je website veel pagina’s, dan raak je met namen als deze al snel in de war.

Een eenvoudige methode om verwarring te voorkomen is de bestandsnaam te laten verwijzen naar de pagina waarop je het bestand gebruikt.

Voorbeeld: de afbeelding binnen dit artikel heet goede-online-bestandsnaam.jpg. Dit verwijst naar het onderwerp van het artikel én het heeft dezelfde naam als het artikel: https://robinroelofsen.nl/tipsntricks/goede-online-bestandsnaam

Gebruik waar nodig volgnummers binnen een bestandsnaam

Heb je meerdere afbeeldingen op een pagina, dan kunnen niet allemaal dezelfde naam hebben. Dat los ik als volgt op.

Stel dat ik zeven afbeeldingen heb in dit artikel, dan los ik dat heel eenvoudig op door er een koppelteken met een volgnummer achter te zetten. Dat ziet er dan uit als:

goede-online-bestandsnaam-1.jpg
goede-online-bestandsnaam-2.jpg
goede-online-bestandsnaam-3.jpg
etcetera

Heb ik tien of meer afbeeldingen in dit ene artikel, dan maak ik er een tweecijferig volgnummer van, zodat de volgorde blijft kloppen:

goede-online-bestandsnaam-01.jpg tot en met goede-online-bestandsnaam-09.jpg
goede-online-bestandsnaam-10.jpg tot en met goede-online-bestandsnaam-19.jpg
goede-online-bestandsnaam-20.jpg tot en met goede-online-bestandsnaam-29.jpg
etcetera

Op deze manier kan ik precies zien welke afbeeldingen bij dit artikel horen, en – als ik het goed heb voorbereid – ook in welke volgorde ze in het artikel staan.

Dit lijkt heel erg pietluttig en misschien dwangmatig gestructureerd, maar wanneer je een blog of ander soort website runt met tientallen of honderden pagina’s, dan ben je blij dat je alles zo netjes hebt bijgehouden.

Kies een methode en houd je eraan

Welke manier van bestandsnamen geven je ook kiest, maak een keuze en houd je daar aan. Dat scheelt heel wat problemen later.

Wijkt jouw manier van het samenstellen van bestandsnamen af van mijn methode? Laat hieronder weten hoe jij het hebt opgelost.