Gutenberg komt eraan! WordPress 5’s nieuwe editor is (bijna) gereed voor iedereen

Leestijd: 3 minuten

De volgende grote versie van WordPress, versie 5, krijgt een heel nieuwe editor.

Mocht je niet weten wat een editor is: de editor is het tekstverwerkingsgedeelte in WordPress, dat je ziet wanneer je een pagina of een bericht maakt of bewerkt.

De editor die op dit moment is ingebouwd in WordPress is wat verouderd, en er zijn veel kapers op de kust die het eenvoudiger maken voor niet-technische mensen om websites te bouwen. Denk aan diensten als Wix, Jimdo, en Squarespace.

Om de beste keuze voor een goede website te blijven is WordPress in 2017 begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe editor die het eenvoudiger maakt om pagina’s te maken. De naam van deze nieuwe editor is Gutenberg.

Gutenberg en blokken

De Gutenberg-editor gebruikt blokken om alle soorten inhoud op de pagina te zetten.

In Gutenberg is alles een blok.

Zo heb je een paragraafblok, een blok met kolommen, blokken om content van andere websites – zoals een YouTube video – op je pagina te laten zien, en nog veel meer.

Er worden ook steeds meer blokken bijgemaakt, en niet alleen door de ontwikkelaars van WordPress zelf. Zo hebben de makers van de webwinkelplug-in Woocommerce al eigen blokken uitgebracht voor je webwinkel, en formulierenplug-in Caldera Forms heeft een blok gemaakt om een formulier op je pagina te zetten.

Daarnaast zijn er ontwikkelaars die extra functionaliteit in Gutenberg brengen door zelf blokken te maken en beschikbaar te stellen.

Je kunt blokken met content eenvoudig verslepen naar een andere plaats, je kunt blokken snel dupliceren, en je kunt je eigen blokken met content aanmaken en hergebruiken.

Nu de Gutenberg plug-in installeren of nog even wachten?

Gutenberg is op dit moment alleen beschikbaar als plug-in. In de volgende update van WordPress, versie 4.9.8, krijg je een scherm te zien dat je uitnodigt om Gutenberg te installeren, of – wanneer je Gutenberg nog niet wilt gebruiken – een plug-in te installeren die de huidige editor, nu genaamd de Klassieke Editor, te behouden.

WordPress versie 5 installeert Gutenberg als de standaard editor, behalve wanneer je de Klassieke Editor hebt geïnstalleerd.

Ik ben zelf heel enthousiast over Gutenberg, ben verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de Nederlandse vertaling ervan, en ik heb al een aantal websites voor klanten gemaakt die volledig gebruik maken van Gutenberg.

Raad ik het je dus aan om Gutenberg te installeren op je bestaande site? Nee! Dat raad ik je niet aan.

Installeer je Gutenberg op je eigen site, dan is er een grote kans dat alles niet meer werkt zoals het zou moeten. Ik raad je aan om pas op Gutenberg over te stappen wanneer je een nieuwe site laat bouwen, of wanneer je site toe is aan een nieuw ontwerp.

Kies voorlopig voor de Klassieke Editor

Wanneer de planning klopt komt WordPress versie 4.9.8 uit op dinsdag 31 juli 2018. Ik raad je aan om dan de Klassieke Editor te installeren wanneer WordPress je deze keuze geeft.

Ben je op het gebied van WordPress niet technisch onderlegd, ga dan niet zelf experimenteren. Installeer je Gutenberg en maak je er een rotzooi van, dan is de enige weg terug het terugzetten van een backup (als je die hebt). Installeer de Klassieke Editor en wacht tot het volgende nieuwe ontwerp van je site.

Ken je WordPress door en door, en wil je zelf je eigen website omzetten naar Gutenberg, maak dan een kopie van je website, en ga daarop experimenteren met het omzetten naar Gutenberg. Werkt alles naar behoren, dan kopieer je deze kopie terug en heb je een website met Gutenberg.

Heb je een site, ben je geen webdesigner, en wil je de site nu al laten aanpassen zodat deze gebruik maakt van alles wat Gutenberg biedt, neem dan contact op met je webdesigner, en laat je webdesigner je website omzetten.

Wil je alvast met de Gutenberg-editor spelen om te zien wat het allemaal kan, ga dan naar de Engelstalige site testgutenberg.com. Hier kun je naar hartenlust experimenteren met wat Gutenberg biedt.

Wil je eerst meer lezen over Gutenberg? Ga dan naar nl.wordpress.org/gutenberg.

Veel succes met of zonder Gutenberg!