Hoe installeer je WordPress (in 5 minuten of minder)

Leestijd: 12 minuten

WordPress is het bekendste en populairste website platform en content management systeem in de wereld. Daarnaast is het zelf installeren van de WordPress software op een eigen host erg eenvoudig te doen.

Met een goede voorbereiding hoeft het installeren van de WordPress software niet langer te duren dan vijf minuten.

Veel hostingbedrijven maken het makkelijk om snel WordPress te installeren met behulp van programma’s als Fantastico, Softaculous en SimpleScripts. Hierbij krijg je een standaard installatie met standaard instellingen, en kunnen er wel een aantal veiligheidsrisico’s ontstaan die je met een handmatige installatie van de WordPress software kunt vermijden.

In deze handleiding laat ik je zien hoe je WordPress zelf handmatig in slechts een paar stappen kunt installeren.

Wat heb ik nodig om een WordPress site op te zetten?

Om een website in de lucht te krijgen komen er – naast de software – nog meer zaken kijken. Ik zet alles wat je nodig hebt op een rijtje.

Domeinnaam

Een domeinnaam is een vriendelijke, unieke naam waaronder je website gevonden kan worden. Een domeinnaamserver (DNS) vertaalt de domeinnaam naar een uniek computeradres zodat de computers op het internet de site kunnen vinden.

Elke domeinnaam bestaat uit een naam en een extensie. Er zijn extensies voor websites uit bepaalde landen, en extensies voor andere doeleinden. In Nederland hebben de meeste websites de landextensie .nl.

Ik koop zelf al mijn domeinnamen bij Hostnet.nl. Hostnet werkt snel, en de domeinnamen zijn goedkoop.

Website hosting contract

Bij hosting biedt een hostingbedrijf ruimte op een server aan waarop je één of meerdere websites kunt neerzetten. Het is het “thuis” voor jouw website. De server staat continu in verbinding met het internet, en laat andere computers jouw website vinden.

De keuze van een goed hostingbedrijf om je website bij neer te zetten is erg belangrijk. Je wilt een betrouwbaar hostingbedrijf met snelle servers, de nieuwste softwareversies, en uitstekende ondersteuning.

In Nederland zijn veel hostingbedrijven van diverse kwaliteit. Sommigen zijn heel goed, anderen zijn langzaam, werken amateuristisch, en draaien oudere versies van essentiële software als PHP.

Daarnaast eisen sommige hostingbedrijven dat de domeinnaam bij hen geregistreerd moet zijn wanneer je hosting wilt afnemen. Ik ben hier geen voorstander van. Ik geloof in risicospreiding, en wil niet afhankelijk zijn van mijn host.

Gelukkig zit je op het internet niet vast aan je eigen land voor dit soort diensten. Ik heb zelf zeer goede en jarenlange ervaring met de Amerikaanse hostingbedrijven Bluehost (waar deze website draait) en Hostgator.

Controlepaneel

De eenvoudigste manier om de WordPress software op de server te krijgen, en een database aan te maken, is via het aangeboden controlepaneel van de host. Er zijn uiteraard ook manieren om WordPress op te zetten buiten het controlepaneel om, maar waarom zou je het moeilijker maken?

Er zijn veel soorten controlepanelen – zoals cPanel, DirectAdmin en Plesk – en het hostingbedrijf kiest welk controlepaneel en mogelijkheden ze aan hun klanten aanbieden. Ik heb de meeste ervaring met cPanel, wat je onder andere eenvoudig toegang geeft tot de bestanden op de hosting server, en je makkelijk databases op laat zetten.

In deze handleiding maak ik gebruik van het cPanel controlepaneel van Bluehost.

In cPanel kun je trouwens de gebruikstaal instellen via optie Change Language (De taal instellen). Ik kies er zelf voor om de taal op Engels te houden. De Nederlandse vertalingen zijn niet altijd even logisch, of ze passen niet binnen het scherm.

MySQL database

WordPress maakt gebruik van een MySQL database om teksten, website instellingen, en nog veel meer in op te slaan.

WordPress maakt deze database echter niet zelf aan tijdens de installatie, dat moet je zelf voor de installatie doen. Alleen jij als eigenaar van de ruimte op de host hebt de toegangsrechten die nodig zijn om de database aan te maken.

In deze handleiding laat ik je zien hoe je eenvoudig een MySQL database maakt met behulp van cPanel.

WordPress software

De meeste hostingbedrijven geven je de mogelijkheid om eenvoudig WordPress te installeren via het controlepaneel. Dit werkt snel, maar het geeft je een standaard installatie met standaard instellingen, die hackers de mogelijkheid geven je site te over te nemen wanneer je deze niet direct aanpast.

Ik ben voorstander van het handmatig installeren van WordPress. Je hebt dan alle aspecten van de installatie in de hand, en je kunt de instellingen kiezen tijdens de installatie. De handmatige installatie gaat daarbij zo snel dat de tijdswinst van een geautomatiseerde installatie niet opweegt tegen de mogelijke gevaren.

De – gratis – WordPress software download je vanaf de WordPress website. Ik laat je waar je de software vandaan haalt, en hoe je het op de server zet.

Een klein beetje lef…

Een WordPress website installeren is eenvoudig en kan heel snel gedaan worden. Heb je de software gedownload, dan installeer je de site in een minuut of vijf, maar doe je het voor de eerste keer, dan is het toch spannend.

Je hoeft je helemaal niet druk te maken. Er kan weinig mis gaan, en gaat het wel mis, dan verwijder je de site en begin je opnieuw. De wereld vergaat niet, de mensen lachen je niet uit, en heb je de installatie eenmaal gedaan, dan heb je het helemaal zelf gedaan.

Gewoon doen, dus.

Stap 1: Download de WordPress software

De WordPress software bestaat uit een ingepakt bestand in .zip of .tar.gz formaat.

Download gewoon het .zip bestand. Het .zip bestand kun je ook zonder problemen op je eigen computer kunt uitpakken.

Download de Nederlandstalige versie van WordPress

 1. Je download de Nederlandstalige versie van de WordPress software vanaf de website van WordPress Nederland. Op de homepage van de WordPress Nederland site staat een blauwe button die je de nieuwste versie (hier 4.7) van de Nederlandstalige WordPress software laat downloaden.Klik op de blauwe downloadbutton, download het .zip bestand, en bewaar deze op je bureaublad:De Nederlandstalige versie van WordPress downloaden

Download de Engelstalige versie van WordPress

Wil je de originele Engelstalige versie van WordPress installeren, dan download je de software vanaf de officiële website van WordPress.

 1. Op de downloadpagina van de WordPress site staat rechtsboven een blauwe button die je de laatste versie van de WordPress software (hier 4.7) laat downloaden.Klik op de blauwe downloadbutton, download het .zip bestand, en bewaar deze op je bureaublad:De Nederlandstalige versie van WordPress downloaden

In deze handleiding installeer ik de Nederlandstalige versie van WordPress. De schermafbeeldingen van de WordPress installatie zijn dan ook in het Nederlands.

Stap 2: Maak een MySQL database aan

WordPress maakt gebruik van een MySQL database als basis van de website. Deze database moet aangemaakt worden vóór je de software kunt installeren. Gelukkig is het aanmaken van een MySQL database heel eenvoudig.

 1. Open een browserscherm en ga naar het controlepaneel (hier cPanel) van jouw hostingbedrijf.
 2. Zoek naar de sectie Databases (Database Tools) en klik op icon MySQL® Databases:Selecteer optie MySQL Databases in cPanel
 3. Scroll in het MySQL-databases scherm naar sectie Nieuwe database maken (Create New Database). Typ de de naam van de database die je wilt maken voor deze WordPress installatie in het tekstvak, en klik op de Database aanmaken (Create Database) button:Nieuwe database aanmaken in MySQL Databases in cPanel
 4. De naam vóór het vakje is je hostingaccountnaam gevolg door een liggend streepje. De volledige databasenaam is de combinatie van de accountnaam en de databasenaam: accountnaam_databasenaam.Voor deze handleiding gebruik ik de naam demo als databasenaam. Ik selecteer meestal een databasenaam die ik makkelijk kan herkennen, wat nogal wat verwarring en zoekwerk kan voorkomen wanneer je meerdere websites hebt draaien binnen hetzelfde hostingaccount.

Bewaar de volledige databasenaam – dus inclusief de accountnaam – in je administratie. Deze heb je nodig bij de uiteindelijke installatie van WordPress.

Zelf maak ik gebruik van LastPass om alle inloggegevens, databasegegevens, en andere wachtwoorden bij te houden. LastPass helpt je veilige wachtwoorden te maken en bewaren, en alle belangrijke gegevens bij elkaar te houden. Je kunt deze gegevens overal vandaan benaderen, je zit dus nooit meer om een wachtwoord verlegen.

Nieuwe gebruiker toevoegen

Om de database vanuit WordPress te kunnen gebruiken, en hier gegevens in op te slaan, heb je een gebruikersnaam nodig met de nodige rechten om de database te kunnen gebruiken.

 1. Ga naar sectie Nieuwe gebruiker toevoegen (Add New User):Nieuwe MySQL gebruiker toevoegen in cPanel
  1. vul in het tekstvak de nieuwe gebruikersnaam in die je wilt gaan gebruiken voor deze database (maximaal 7 karakters)
  2. laat een veilig wachtwoord genereren door de Wachtwoordgenerator (Password Generator) en kopieer deze naar administratie
  3. klik dan op de Gebruiker aanmaken (Create User) button
 2. De volledige gebruikersnaam is de combinatie van de accountnaam en de gebruikersnaam: accountnaam_gebruikersnaam. Vergeet niet om ook de volledige gebruikersnaam plus het wachtwoord op te slaan in je administratie.

Gebruiker aan database toevoegen

 1. De nieuwe gebruikersnaam moet de volledige rechten toegewezen krijgen op de nieuwe database om de database te kunnen gebruiken. Ga hiervoor naar Gebruiker aan database toevoegen (Add User To Database):
  1. selecteer de nieuwe gebruikersnaam in veld Gebruiker (User)
  2. selecteer de nieuwe databasenaam in veld Database
  3. klik op de Toevoegen (Add) button:Gebruiker aan database linken in MySQL Databases in cPanel
 2. Nu kom je in scherm Gebruikersprivileges beheren (Manage User Privileges):MySQL Gebruikersprivileges toewijzen in cPanel
  1. controleer of de juiste gebruiker en de juiste database zijn geselecteerd (je weet maar nooit)
  2. klik in box ALLE PRIVILEGES (ALL PRIVILEGES). Dit selecteert alle andere boxjes
  3. klik op de Wijzigingen aanbrengen (Make Changes) button
 3. Wanneer de rechten zijn toegekend verschijnt een scherm met de tekst:MySQL gebruikers toegewezen aan database in cPanel
 4. Klik uiteindelijk op de Home of cPanel button in het menu om weer terug naar het beginscherm van cPanel te gaan.

Stap 3: Upload de WordPress software naar de server

Wanneer de database is aangemaakt en de gebruiker de nodige rechten heeft toegewezen gekregen, kun je de WordPress software naar de server kopiëren. In stap 1 heb je de software al gedownload en op je desktop gezet, dus we kunnen meteen door met het echte werk.

 1. Ga hiervoor naar cPanel, ga naar sectie Bestanden (File Management), en klik op icon File Manager:File Manager in cPanel
 2. Selecteer in de pop-up Web Root en klik op de Go button. Dit brengt je naar de hoofdfolder van je hosting account:Kies de Web Root public_html folder in File Manager (cPanel)Je komt nu in de File Manager, en de public_html folder is geselecteerd.

Aan de linkerkant van het scherm zie je een overzicht van alle folders op de server, aan de rechterkant de bestanden en folders die in de geselecteerde folder staan.

Ik ga er in deze handleiding vanuit dat je een account voor één domeinnaam hebt, en dat de WordPress installatie in de public_html folder geïnstalleerd wordt. De naam van de folder kan anders zijn, afhankelijk van de serverindeling bij jouw hostingbedrijf.

Upload de WordPress software naar de server

 1. Klik op de Uploaden button in de menubalk om de WordPress installatiesoftware naar de server te kopiëren.
 2. Klik in de Bestanden uploaden (Upload files) pop-up op de Bladeren button, en selecteer het gedownloade WordPress softwarebestand door erop te klikken:Bestanden uploaden in File Manager (cPanel)
 3. Het geselecteerde bestand wordt direct naar de server geladen. Wanneer de upload klaar is zie je deze melding rechtsonder in het scherm:Upload WordPress installatiebestand klaar in File Manager (cPanel)
 4. Sluit het uploadscherm om terug te gaan naar File Manager. Klik op het Opnieuw laden (Reload) icon in de menubalk om het installatiebestand te zien:WordPress installatiebestand in File Manager (cPanel)

Pak het installatiebestand uit

 1. Contextmenu bij rechtsklikken op bestandsnaam in File Manager (cPanel)Het installatiebestand is een ingepakt bestand in ZIP formaat. Dit bestand moet worden uitgepakt om alle folders en bestanden op de juiste plaats te krijgen.
 2. Klik met je rechtermuisknop op de bestandsnaam. Dit opent een klein contextmenu:
 3. Klik in het contextmenu op Extract om het bestand uit te pakken.
 4. Je kunt ook het bestand selecteren en gebruik maken van het Extract icon in de menubalk:Extract button in de menubalk van File Manager (cPanel)
 5. Klik in het pop-up scherm op Uitpakken (Extract File(s)):Extract pop-up scherm in File Manager (cPanel)
 6. In pop-up Extraction Results zie je de bestanden terwijl ze worden uitgepakt. Wanneer alle bestanden zijn uitgepakt klik je op de Close button:Extractieresultaten pop-up scherm in File Manager (cPanel)
 7. Het .zip bestand is nu niet meer nodig en kan verwijderd worden (alles netjes houden is een goede gewoonte voor een website eigenaar). Klik hiervoor met je rechtermuisknop op de bestandsnaam en klik op Delete in het contextmenu.Klik in de Verwijderen (Delete) pop-up op de Delete File(s) button:Verwijderen pop-up scherm in File Manager (cPanel)
 8. File Manager is nu leeg. Klik op het Opnieuw laden (Reload) icon in de menubalk om de bestanden die je hebt uitgepakt te zien.

Zet de WordPress bestanden in de juiste folder

Folder wordpress in File Manager (cPanel)Alle bestanden zijn nu wel uitgepakt, alleen heeft WordPress alle folders en bestanden in een folder genaamd wordpress gezet. Het is wel mogelijk om de installatie in een aparte folder te doen, maar over het algemeen installeer je WordPress in de hoofdfolder van het domein.

We moeten er dus voor zorgen dat alle bestanden en folders vanuit de wordpress folder naar de public_html folder worden verplaatst. Gelukkig is dit in File Manager heel eenvoudig te doen:

 1. Dubbelklik op het blauwe folder icon links naast de foldernaam wordpress. Dit opent de folder en laat alle folders en bestanden in de folder zien.
 2. Klik op het Alles selecteren (Select all) icon in de menubalk. Alle folders en bestanden zijn nu blauwgekleurd als teken dat ze geselecteerd zijn:Alle bestanden en folders zijn geselecteerd in folder wordpress in File Manager (cPanel)
 3. Klik met je rechtermuisknop in het blauwe gedeelte en selecteer Move in het contextmenu.
 4. Klik in de Verplaatsen (Move) pop-up in het veld onder alle bestanden. Verwijder je de tekst /wordpress aan het einde van het pad. Het pad wordt nu /public_html (niet in dit voorbeeld).
 5. Klik op de Move File(s) button om alle bestanden en folders naar de /public_html folder te verplaatsen:Bestanden verplaatsen in File Manager
 6. Wanneer de pop-up is gesloten is folder wordpress helemaal leeg. Klik op het Eén niveau naar boven (Up One Level) icon in de menubalk om terug naar folder /public_html te gaan.
 7. In /public_html staan nu alle folders en bestanden die de WordPress installatie nodig heeft. Je moet alleen de lege wordpress folder nog even verwijderen (netjes werken, weet je nog?). Klik hiervoor op de foldernaam, klik op het Verwijderen (Delete) icon en klik op de Delete File(s) button.
 8. Sluit nu cPanel af en ga uit je hosting account.

Stap 4: Installeer WordPress

Alle voorbereidende werkzaamheden zijn nu gedaan, en het is tijd om WordPress echt te installeren zodat er een echte site gebouwd kan worden.

Het installeren en WordPress is echt heel eenvoudig. Met de gegevens, die je in de voorbereidende werkzaamheden hebt verzameld, bij de hand kun je in een minuutje door de installatie heen zijn. Laten we beginnen.

 1. Ga in je browser naar de domeinnaam waar je net de software hebt neergezet. WordPress ziet dat de software wel op z’n plaats staat, maar dat deze nog niet is geconfigureerd.In een informatiescherm waarin wordt opgenoemd welke gegevens tijdens de installatie nodig zijn. Op de laatste twee gegevens – database-host en tabel-prefix – na heb je alles net aangemaakt en opgeschreven:WordPress installatiescherm 1
 2. Klik op de Laten we starten! button.
 3. In het databasescherm van de installatie vertellen we WordPress welke database met welke gebruikersnaam gebruikt moet worden voor de installatie:WordPress installatiescherm 2
 4. De gegevens die je hier invult zijn:
  1. de volledige databasenaam, dus: accountnaam_databasenaam
  2. de volledige gebruikersnaam voor die database: accountnaam_gebruikersnaam
  3. het wachtwoord dat voor de gebruikersnaam is gemaakt
  4. de naam van de server waar de database staat.Meestal is dit localhost. Moet hier een andere servernaam worden ingevuld, dan hoort het hostingbedrijf je deze te geven. Kun je de hostnaam niet terugvinden in de correspondentie met het hostingbedrijf, dan kun je het vaak vinden op hun veelgestelde vragen pagina.
  5. Alle tabellen in de database beginnen met een prefix: een aantal tekens die de tabellen in de database uniek voor deze database maken.Standaard is de prefix wp_, maar hackers weten dat en maken hier soms gebruik van. Daarom is het verstandig de prefix te veranderen naar iets wat niet logisch is. Eindig de prefix altijd met een liggend streepje.
 5. Wanneer alle gegevens zijn ingevuld klik je op de Vastleggen knop.
 6. WordPress controleert nu of de gegevens die je hebt ingevoerd correct zijn, en of er een verbinding met de database gemaakt kan worden.
 7. Zijn er geen problemen gevonden, dan ga je verder met de installatie. Klik hiervoor op de De installatie starten knop:WordPress installatiescherm 3
 8. In het volgende scherm geef je de laatste gegevens in die WordPress nodig heeft om de installatie af te ronden:WordPress installatiescherm 4
 9. In dit scherm moet je de volgende gegevens invoeren:
  1. Websitetitel: de naam van je nieuwe website.Maak je hier niet te druk om, de naam kan altijd worden aangepast.
  2. Gebruikersnaam: de naam die je gaat gebruiken om de website te beheren.Gebruik hiervoor nooit de naam admin. maar verzin iets beters. Hackers weten dat admin het meest wordt gebruikt, dus verzien iets anders.
  3. Wachtwoord: het wachtwoord dat je gebruikt in combinatie met de gebruikersnaam om in te loggen op je website.Ook hier geldt, gebruik nooit admin. Gebruik een programma als LastPass om een goed, niet te raden wachtwoord te genereren, en sla het op.
  4. Vul ter controle het wachtwoord nog een keer in onder het wachtwoordveld.
  5. Je e-mailadres: het e-mailadres waarnaar je alle mails van deze WordPress installatie krijgt gestuurd.
  6. Privacy: deze instelling zorgt ervoor dat zoekmachines je website kunnen bezoeken.Wil je wachten tot je website helemaal klaar is voor je zoekmachines toe laat, haal het vinkje dan weg uit de box. Je kunt deze instelling dan later in het administratiegedeelte van de site aanpassen wanneer de site wel klaar is voor de zoekmachines.
 10. Klik nu op de WordPress installeren button om de installatie te starten.
 11. De installatie gaat over het algemeen heel snel. Wanneer alles klaar is kom je op het inlogscherm van WordPress:Standaard inlogscherm van WordPressHier kun je op je nieuwe WordPress site inloggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je tijdens de installatie hebt gebruikt.

Je site is live!

Een beetje kaal, maar live.

Nu kun je de leuke dingen gaan doen, zoals een mooi uiterlijk installeren, plug-ins uitzoeken en uiteraard heel veel interessante content toevoegen. Veel succes.

Vragen of opmerkingen over deze handleiding? Laat dan je reactie hieronder achter.

Bij het maken van deze handleiding is gebruik gemaakt van WordPress versie 4.7. De handleiding wordt aangepast wanneer nieuwe WordPress versies veranderingen met zich meebrengen die in de handleiding moeten worden opgenomen.

Deze handleiding is voor het laatst bijgewerkt op [modified].