WordPress Gids
Werken met de blok editor

Je website is niets zonder inhoud, in het Engels ‘content’ genaamd, op je pagina’s en in je berichten. Zonder content is je site niet meer dan een mooie fotolijst zonder inhoud. WordPress laat je heel eenvoudig content toevoegen met de blok editor, de tekstverwerker van WordPress.

De blok editor – binnen de WordPress community ook bekend als de ‘Gutenberg editor’ of gewoon ‘Gutenberg’ – is de nieuwe flexibele en eenvoudige editor die in WordPress 5 de vorige – tien jaar oude – TinyMCE editor heeft vervangen.

Werken met de editor is eenvoudig. Je moet alleen content op een iets andere manier bekijken dan je gewend bent:

Verwerk je een tekst in een Word document, dan schrijf je een lange tekst met verschillende paragrafen, misschien wat koppen, een opsommingslijst hier en daar, en waarschijnlijk wat afbeeldingen. Allemaal in één document.

Binnen de blok editor zijn al die stukjes content aparte blokken. Zo is een paragraaf een apart blok, maar de paragraaf daarna is ook een apart blok. Een koptekst is ook een los blok, net als een lijst, een afbeelding, of een video. Al deze soorten blokken kun je stuk voor stuk eenvoudig in de pagina zetten, verplaatsen, en een stijl meegeven.

Er zijn blokken voor veel toepassingen, en makers van plugins voegen daar hun eigen blokken aan toe. Zo zijn er al softwaremakers die blokken hebben gemaakt voor formulieren, kolommen, en uitgebreidere versies van de standaard blokken die in de editor staan. En er komen er iedere dag weer nieuwe uitbreidingen voor de blok editor bij.

Op deze manier wordt het je heel makkelijk gemaakt om je site up to date te houden.

Ben je verknocht aan de oude TinyMCE editor en wil je deze blijven gebruiken, installeer dan de Klassieke editor plugin. Ik raad je echter aan om snel te leren werken met de blok editor. WordPress ondersteunt deze plugin maar tot 2021.

Alles over de blok editor en blokken