WordPress Gids
Blokken en de blok editor

Block editor: de beschikbare blokken in de blok editor

De blok editor biedt een groot aantal verschillende standaard blokken waarmee je eenvoudig content (inhoud in het Nederlands) op je pagina’s en in je berichten kunt zetten.

De blokken (of elementen) zijn verdeeld in een aantal standaard secties. In een sectie staan blokken die een gelijksoortige functie of bedoeling hebben hebben.

De verschillende secties zijn:

 • Meest gebruikt
  Bevat blokken uit andere secties die je tot nog toe het meest gebruikt hebt. Zie het als een snelle toegang tot veelgebruikte blokken.
 • Algemene blokken
  Bevat blokken waarmee je alle standaard soorten content op de pagina kunt zetten, zoals afbeeldingen, paragrafen, en koppen.
 • Opmaak
  Bevat elementen waarmee je content die anders opgemaakt moet zijn op de pagina kunt zetten. Denk hierbij aan tabellen, citaten, en content in je eigen HTML code.
 • Layout elementen
  Bevat elementen waarmee je de layout van je pagina kunt aanpassen. Je kunt met deze elementen bijvoorbeeld tekst in kolommen zetten, een knop plaatsen, of een scheidingslijn tussen twee elementen zetten.
 • Widgets
  Bevat widgets die je als blok in je pagina kun zetten. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig een overzicht van je nieuwste berichten of de nieuwste reacties in je pagina zetten.
 • Insluitingen
  Laat je informatie van een groot aantal websites op je pagina zetten. Zo kun je een Twitter-feed plaatsen, muziek van Spotify in je pagina opnemen, en een presentatie van Slideshare tonen.

Verder zijn er ook plugins die je blok editor van extra elementen voorziet. Bekende plugins in deze categoirie zijn onder meer Ultimate Blocks en Stackable. Ook zijn er plugins die naast hun functionaliteit ook eigen elementen aan de blok editor toevoegen. Een voorbeeld hier zijn de structured data blocks van Yoast SEO.

Tip: wil je een bepaald element op je pagina zetten, en je wilt niet door alle secties zoeken om het te vinden – en het is nog wel eens lastig zoeken – gebruik dan de Zoek naar een blok functie bovenaan het Blok toevoegen scherm.

De verschillende beschikbare blokken