WordPress Gids
Blokken toevoegen aan de pagina

Er zijn zes (!) verschillende manieren om een blok op de pagina te zetten. Sommige van de manieren om een blok toe te voegen aan de pagina laten je eerst selecteren welk type blok je wilt toevoegen. Andere manieren laten je een leeg blok toevoegen waarna je pas het bloktype selecteert.

In deze gids over blokken toevoegen aan de pagina behandel ik de volgende onderwerpen en methoden:

Werken met een blok zonder type

Voeg je een nieuw blok toe zonder dat je een bloktype moet selecteren, dan heb je drie opties:

Direct typen

Begin je direct met typen, dan wordt er een standaard paragraaf-blok gemaakt waarin je je tekst kunt typen.

Icoontjes in blok

Begin je niet direct met typen, dan kun je nog een keuze maken uit de drie meest gebruikte blokken. Iconen daarvan verschijnen aan de rechterzijde van het blok. Staat je keuze ertussen, klik dan op het icoon om zo’n blok te maken:

Blok toevoegen: met icoontjes

Slash (/)

Typ je een slash (/) in een leeg blok, dan krijg je een keuzemenu waarin je kunt kiezen uit een aantal veelgebruikte blokken. Wanneer je een / typt en je begint de naam van een bepaald blok te typen, dan kun je tijdens het typen al dit blok of een verwant blok kiezen.

Typ je bijvoorbeeld /ci, dan kun je het Citeren-blok al kiezen:

Blok toevoegen: met slash - citeren

Typ je /afb, dan zie je een aantal blokken die allemaal met afbeeldingen te maken hebben:

Blok toevoegen: met slash - afbeelding

Een blok toevoegen aan een nieuwe pagina door te klikken en typen

Je voegt een blok toe aan een nieuwe pagina door in de ruimte onder de titel, waar staat Begin met schrijven of typ / om een blok te kiezen, te klikken. Heb je een blok toegevoegd aan een pagina, en heb je daar nog niets mee gedaan, dan zie je die tekst ook wanneer je met je muis over het blok beweegt.

Een blok dat je hebt gemaakt maar waarmee je niets hebt gedaan, kan ruimte innemen (het voegt soms een paragraaf toe). Verwijder een leeg blok wanneer je er niets mee doet.

Een blok toevoegen door op enter te drukken aan het eind van een blok

Blokken met tekst, zoals een paragraaf-blok, een lijst-blok, en een kop-blok, laten je het blok afsluiten met de Enter toets op je toetsenbord. Doe je dit, dan wordt direct na het blok een nieuw blok gemaakt zonder specifiek bloktype.

Een blok toevoegen met de blok toevoegen knop in de editor toolbar

Je kunt een blok toevoegen door te klikken op het Blok toevoegen icoon in de editor toolbar linksboven: Blok toevoegen

Er verschijnt een schermpje met alle standaardblokken die in de editor zijn opgenomen. Ook vind je hier extra blokken die op je site staan geïnstalleerd.

De standaardblokken zijn verdeeld in secties met blokken die bij elkaar passen. Zo vind je in de Algemene blokken sectie veelgebruikte blokken waarmee je alle standaard soorten content op de pagina kunt zetten, zoals afbeeldingen, paragrafen, en koppen.

Secties waarvan je alleen de naam ziet kun je openen door op het pijltje rechts naast de naam te klikken: Sectie openen Om de sectie te sluiten klik je weer op het pijltje: Sectie sluiten

Je kunt de hele lijst doorlopen tot je het juiste blok vindt, maar je kunt ook de naam van het blok typen in het zoekveld (zoek naar een blok).

Een blok toevoegen met de blok toevoegen knop bovenaan een blok

Je kunt een blok toevoegen direct boven een ander blok. Dit doe je door over het blok te bewegen met je muis tot je de blauwe lijn om het blok ziet. Beweeg naar de bovenkant van het blok, en de blauwe lijn aan de bovenkant wordt in het midden onderbroken door het Blok toevoegen icoon: Blok toevoegen: via blok toolbar

Klik op het icoon en er wordt een nieuw blok zonder bloktype boven het blok gezet.

Een blok voor of na een blok toevoegen met de opties in de blok toolbar

Wil je een nieuw blok voor of na een blok (of groep blokken) zetten, klik dan op de Meer opties puntjes in de blok toolbar van het blok. Je kunt nu kiezen uit twee opties om een blok in te voegen:

Invoegen voor Invoegen voor: er wordt een nieuw blok zonder bloktype boven het geselecteerde blok gezet.

Invoegen na Invoegen na: er wordt een nieuw blok zonder bloktype onder het geselecteerde blok gezet.

Een blok voor of na een blok toevoegen met toetscombinaties

Je kunt ook voor of na een blok (of groep blokken) een nieuw blok plaatsen met toetscombinaties. Selecteer het gewenste blok en gebruik deze combinaties:

Invoegen voor: Ctrl + Alt + T (er wordt een nieuw blok zonder bloktype onder het geselecteerde blok gezet).

Invoegen na: Ctrl + Alt + Y (er wordt een nieuw blok zonder bloktype boven het geselecteerde blok gezet).