WordPress Gids
De instellingen sidebar bij pagina's

De instellingen sidebar bij pagina’s staat aan de rechterkant van de blok editor, en bevat alle instellingen voor de pagina waarin je werkt. De sidebar bevat een aantal panelen met verschillende opties.

Pagina’s en berichten hebben allebei een instellingen sidebar, maar de sidebar bevat bij pagina’s een aantal andere panelen dan de instellingen sidebar bij berichten.

De instellingen sidebar bij pagina's
De instellingen sidebar bij pagina’s

Document en Blok tabs

Bovenaan de instellingen sidebar staan twee tabs die je kunt selecteren door op de naam te klikken.

Document tab

De Document tab toont alle instellingen voor het document dat je op dit moment bewerkt, in dit geval een pagina.

In de Document tab bepaal je onder meer of de pagina is gepubliceerd (of nog niet), en welke uitgelichte afbeelding de pagina krijgt toegewezen.

De rest van deze pagina behandelt alle instellingspanelen op de Document tab voor een pagina op volgorde van boven naar beneden.

Blok tab

De Blok tab toont alle instellingen voor het geselecteerde blok in de editor hebt. Elk blok heeft andere instellingen, sommige blokken hebben veel instellingen, en andere blokken hebben (nog) geen instellingen.

De onderdelen in de Blok tab bespreek ik bij de aparte blokken.

Status en zichtbaarheid

Status & zichtbaarheid paneel bij nieuwe pagina
Status & zichtbaarheid paneel bij nieuwe pagina

Het eerste paneel op de instellingen sidebar is het Status & zichtbaarheid paneel. Dit paneel geeft je controle over de status van de pagina (gepubliceerd of niet) en hoe zichtbaar de pagina is.

De verschillende opties in dit paneel zijn:

Zichtbaarheid

Klik om de zichtbaarheidsopties van de pagina te bekijken op de link achter Zichtbaarheid (meestal het woord Openbaar). Hier kun je de verschillende zichtbaarheidsopties bekijken en de zichtbaarheid van het bericht veranderen:

  • Openbaar: iedere bezoeker kan deze pagina zien. Dit is de standaard gekozen optie.
  • Privé: alleen zichtbaar voor administrators en editors.
  • Beschermd met een wachtwoord: alleen degenen met het wachtwoord kunnen deze pagina zien.

Publiceer

Status & zichtbaarheid paneel bij gepubliceerde pagina
Status & zichtbaarheid paneel bij gepubliceerde pagina

De publicatiestatus van de pagina . Is de pagina al gepubliceerd, dan staat hier de datum en tijd van publicatie.

  • Is de pagina nog niet gepubliceerd, dan staat achter Publiceer het woord Onmiddellijk. Publiceer je de pagina, dan staat het direct online.
  • Wil je de pagina niet nu publiceren maar – automatisch – op een ander moment, klik dan op het woord Onmiddellijk om een publicatiedatum en -tijd te selecteren.

Wachten op beoordeling

De optie Wachten op beoordeling is alleen zichtbaar wanneer de pagina nog niet is gepubliceerd. Bij het selecteren van deze optie verandert de Bewaar concept link in de blok editor toolbar in Bewaar als wachtend. Sla je de pagina op, dan komt in het paginaoverzicht achter de titel van de pagina de tekst Wachtend op beoordeling te staan.

In een website met meerdere auteurs geeft dit aan dat de pagina klaar is voor beoordeling door een andere auteur of door een redacteur voor het gepubliceerd kan worden.

Auteur

De optie Auteur is alleen zichtbaar wanneer er meerdere gebruikersaccounts op de site zijn aangemaakt. De optie staat bij een nieuwe pagina op de naam van degene die de pagina aan het maken is. Is de pagina gepubliceerd, dan staat hier de naam van degene die de pagina heeft gepubliceerd.

Klik je op de naam, dan zie je een overzicht van alle gebruikersaccounts op de site. Hier kun je ook de naam van de auteur van de pagina wijzigen door een andere naam te selecteren.

Verplaats naar prullenbak

De knop Verplaats naar prullenbak is alleen zichtbaar wanneer de pagina gepubliceerd is. Een klik op de knop verplaatst de pagina naar de prullenbak, en maakt de pagina onzichtbaar op de site.

Revisies

Revisies paneel

Het Revisies paneel bevat het aantal revisies dat er van de pagina zijn opgeslagen. Het paneel is alleen zichtbaar wanneer er opgeslagen versies van de pagina zijn.

Iedere keer wanneer een pagina wordt opgeslagen, wordt de pagina opgeslagen zoals het op dat moment is. Dit heet een revisie oftewel een versie van de pagina.

WordPress bewaart de verschillende revisies van een pagina tot deze worden verwijderd. Het voordeel hiervan is, dat je een oudere versie van de pagina kunt bekijken, en desgewenst terug kunt halen, mocht er iets mis gaan bij het werken in de pagina.

Klik om een revisie terug te halen, en de huidige versie te overschrijven, op het vakje in de instellingen sidebar waarin het aantal revisies staat aangegeven.

Het bewaren van veel revisies kan makkelijk zijn, maar het maakt wel de database groter. Daarom is het goed om regelmatig niet-gebruikte revisies te verwijderen. Gelukkig zijn daar verschillende plugins voor in omloop.

Permalink paneel

Het Permalink paneel bevat de slug van de pagina. Het paneel is alleen zichtbaar wanneer het bericht al een keer is opgeslagen.

Wanneer een pagina voor de eerste keer wordt opgeslagen, krijgt de pagina een permalink: een permanente link naar de pagina op de site.

De samenstelling van de permalink geef je aan in Instellingen >> Permalinks. Het deel dat je pagina uniek maakt heet de slug, en vormt het laatste deel van de permalink.

De slug wordt samengesteld uit de titel van de pagina. Hiervoor zet WordPress de titel van de pagina om in kleine letters, en worden de spaties in de titel vervangen door streepjes. De slug voor een pagina met als titel Mijn pagina wordt bijvoorbeeld omgezet naar mijn-pagina.

Je zit niet vast aan een door WordPress samengestelde slug. In het Permalink paneel kun je de slug aanpassen in het vakje URL-slug. De nieuwe slug wordt vastgelegd wanneer je de pagina opslaat.

Na publicatie de slug beter niet meer kunt veranderen, omdat links naar de oude permalink dan niet meer werken.

Uitgelichte afbeelding

Uitgelichte afbeelding paneel

Het Uitgelichte afbeelding paneel laat je een uitgelichte afbeelding toevoegen aan de pagina.

De uitgelichte afbeelding wordt als eerste afbeelding geselecteerd wanneer de pagina wordt gedeeld op social media.

De afmetingen van de uitgelichte afbeelding worden mede bepaald door de social media kanalen waarop de pagina kan worden gedeeld. Verschillende social media kanalen hebben verschillende voorkeuren voor de afmetingen van de afbeeldingen die op het kanaal worden geplaatst. En daar komt bij dat die afmetingen weleens willen veranderen.

Uitgelichte afbeelding toegevoegd aan bericht of pagina

Wil je zeker weten dat je afbeelding goed op de social media kanalen wordt weergegeven, gebruik dan de grootste afmeting die je kunt maken – ik maak mijn uitgelichte afbeeldingen 1200px bij 1200px bijwerken – maar hou hierbij wel de bestandsgrootte in de gaten. Grote bestanden maken je website langzamer.

Je voegt een uitgelichte afbeelding aan de pagina toe door te klikken op de Uitgelichte afbeelding kiezen knop. Dit opent een scherm waarin je kunt kiezen tussen een afbeelding uploaden of een afbeelding selecteren vanuit de Mediabibliotheek.

Wanneer je een afbeelding hebt geladen of uitgekozen klik je op de Selecteer knop om de afbeelding als uitgelichte afbeelding te selecteren. Een kleinere versie van de gekozen uitgelichte afbeelding verschijnt in het Uitgelichte afbeelding paneel.

Wil je de gekozen afbeelding vervangen, klik dan op de Vervang afbeelding knop en selecteer een andere afbeelding.

Wil je de gekozen afbeelding verwijderen, klik dan op de rode Uitgelichte afbeelding verwijderen link. Dit verwijdert de afbeelding uit de pagina, maar de afbeelding staat nog wel in de Mediabibliotheek.

Samenvatting paneel

Samenvatting

Het Samenvatting paneel laat je een handmatige samenvatting schrijven voor de pagina.

WordPress laat de samenvatting normaliter niet zien op een site, maar het is wel mogelijk. In sommige gevallen geeft een thema je die mogelijkheid, in andere gevallen kun je met wat code of een plugin de handmatige samenvattingen laten zien.

Discussie

Discussie paneel

Het Discussie paneel laat je per pagina instellen of je wel of geen reacties toestaat. Reacties zijn commentaar van bezoekers op je pagina..

Als systeem dat origineel is gemaakt voor blogs gaat WordPress er standaard vanuit dat je reacties niet toestaat op pagina’s, omdat deze normaliter vaste pagina’s zijn en geen discussie nodig hebben.

Wil je toch de mogelijkheid tot reageren op een bepaalde pagina aanzetten, zet dan een vinkje naast Sta reacties toe. Dit zorgt ervoor dat er een Reacties vak onderaan de pagina komt te staan waarin bezoekers hun reacties kunnen achterlaten.

Pagina-attributen

Pagina-attributen paneel

Het Pagina-attributen paneel laat optioneel een hoofdpagina instellen voor de pagina, en laat je de volgorde bepalen van de pagina in het paginaoverzicht.

Wanneer de pagina een subpagina is voor een andere pagina – heb je bijvoorbeeld een pagina Kastelen met daaronder pagina’s voor individuele kastelen als Zweinstein – dan kun je de hoofdpagina selecteren door op het vak onder Hoofdpagina te klikken. Er opent dan een lijst met alle pagina’s op de site met hun hiërarchie (welke pagina’s valt onder welke hoofdpagina), waaruit je de hoofdpagina voor deze pagina kunt selecteren.

Het volgordenummer bepaalt de plaats van de pagina in het paginaoverzicht, en vaak ook in de sitemap. Standaard krijgt iedere pagina het volgordenummer 0 mee. Iedere pagina staat eigenlijk op dezelfde plaats, er is geen orde.

Ben je erg precies/pietepeuterig – zoals ik – dan kun je zelf een volgordenummer meegeven aan de pagina. Klik hiervoor in het vak achter Volgorde en typ het gewenste volgordenummer in.

Zelf verhoog ik het volgordenummer tussen twee pagina’s altijd met 10 – dus 10, dan 20, dan 30, enzovoort – zodat je later – mocht het nodig zijn – altijd een pagina tussen twee andere pagina’s kunt zetten.

Het volgordenummer van de pagina’s is standaard niet zichtbaar op het pagina-overzicht. Met de hulp van een plugin als Admin Columns kun je – onder meer – het volgordenummer toevoegen aan het pagina-overzicht.

Call Now Button