WordPress Gids
Alles over de blok editor toolbar

De blok editor toolbar staat in de lichte balk direct boven de editor, en geeft je direct toegang tot de meest gebruikte gereedschappen en opties in de blok editor:

De blok editor toolbar

De linkerkant van de toolbar bevat gereedschappen die je helpen bij het schrijven van een bericht of pagina:

Blok editor toolbar: linkerkant

De rechterkant van de toolbar bevat de publicatieknoppen, het Instellingen tonen/verbergen icon, en de link naar meer gereedschappen en opties:

Blok editor toolbar: rechterkant

De toolbar kan zelfs uitgebreid worden met de toolbar van het blok waarin je werkt, als je dat makkelijker vindt werken. Dit stel je in via
en de link naar meer gereedschappen en opties. Deze komt dan naast de icontjes aan de linkerkant van de toolbar te staan.

Wanneer je een nieuw bericht of een nieuwe pagina opent zijn een aantal knoppen nog niet actief. Zodra je begint te werken in de editor zullen deze vanzelf activeren.

Sommige van de functies in de toolbar kun je ook aanroepen met toetsencombinaties. Is er een toetsencombinatie voor dezelfde functie, dan zie je deze onder de knop staan wanneer je er overheen beweegt met je muiscursor.

De linkerkant van de blok editor toolbar

De linkerkant van de standaard blok editor toolbar – zonder de blok toolbar en knoppen voor eventuele andere mogelijkheden – bevat de volgende mogelijkheden:

Blok toevoegen

Het Voeg blok toe icon opent een schermpje met alle standaardblokken die in de editor zijn opgenomen. Ook vind je hier extra blokken die op je site staan geïnstalleerd. Een klik op een blokicon voegt het blok toe aan de pagina onder het blok waar de cursor staat.

Ongedaan maken

Het Ongedaan maken icon draait terug wat je het laatst hebt gedaan op de pagina. Toetsencombinatie: Ctrl + Z.

Opnieuw

Het Opnieuw icon doet opnieuw wat het Ongedaan maken icon heeft teruggedraaid. Toetsencombinatie: Ctrl + Shift + Z.

Inhoudsstructuur
Blok editor toolbar: gedeelte van de inhoudsstructuur van een privacy pagina

Het Inhoudsstructuur icon toont je een aantal belangrijke gegevens over de pagina waar je mee bezig bent:het aantal woorden, het aantal koppen, het aantal paragrafen, en het aantal blokken in de pagina.

Daarnaast wordt een documentschets getoond, dat je – aan de hand van de verschillende koppen in de pagina – een overzicht geeft van de structuur van de pagina.

Hiernaast bijvoorbeeld (een stukje van) de documentschets van een privacy pagina. Je ziet dat de koppen op hiërarchische manier worden getoond, oftewel de lagere koppen staan verder naar rechts dan de hogere koppen.

De namen van de koppen zijn klikbaar, en brengen je direct naar de betreffende kop in de pagina.

Bloknavigatie
Blok editor toolbar: gedeelte van bloknavigatiescherm

Het Bloknavigatie icon toont je en overzicht van alle gebruikte blokken op volgorde in de pagina. Het is niet het meest duidelijke overzicht, maar heeft zijn nut.

De blokken in het overzicht zijn klikbaar. Een klik op een blok selecteert het blok, en brengt je direct naar het betreffende blok in de pagina.

Dit kan je helpen wanneer je bijvoorbeeld een kolommenblok in je pagina hebt staan, en je krijgt het hoofdblok niet te pakken. Je klikt dan op het blok in het overzicht, wat het gewenste blok selecteert.

Het blok waarin je bezig bent is aangegeven in het overzicht met een grijze achtergrond.

De rechterkant van de blok editor toolbar

De rechterkant van de standaard blok editor toolbar – zonder de blok toolbar en knoppen voor eventuele andere mogelijkheden – bevat de volgende mogelijkheden:

Blok editor toolbar: Bewaar concept link

De Bewaar concept link staat naast de Voorbeeld knop zolang de pagina of het bericht waarin je werkt nog niet is gepubliceerd. Klik je op deze link, dan wordt de pagina waarin je werkt opgeslagen met status Concept, en is niet zichtbaar voor bezoekers van de site.

Blok editor toolbar: Zet om naar concept link

De Zet om naar concept link neemt de plaats in van de Bewaar Concept link wanneer de pagina in de editor is gepubliceerd. Het laat je de publicatie van de pagina of het bericht ongedaan maken, en geeft de pagina weer status Concept.

Blok editor toolbar: Voorbeeld knop

De Voorbeeld knop opent een nieuw tabblad in de browser, en laat daar de pagina in de editor zien alsof het gepubliceerd is. Zo kun je zien of alles eruit ziet zoals je wilt. Ook als de laatste veranderingen nog niet zijn opgeslagen, zie je deze wel in het voorbeeld alsof ze zijn opgeslagen.

Blok editor toolbar: Publiceer knop
Blok editor toolbar: Klaar om te publiceren scherm

De Publiceer… knop zet de huidige pagina in de editor om naar gepubliceerd.

Bij het publiceren kun je de zichtbaarheid van de pagina bepalen, en je kunt bepalen wanneer de pagina wordt gepubliceerd.

Zichtbaarheid:

  • Openbaar: iedere bezoeker kan de pagina kan zien. dit is de standaard gekozen optie.
  • Privé: alleen zichtbaar voor administrators en editors.
  • Beschermd met een wachtwoord: alleen degenen met het wachtwoord kunnen dit bericht zien.

Publiceer:

Je kunt de datum en tijd van publicatie van de pagina instellen. Kies je een datum en tijd in de toekomst, dan wordt de pagina pas dan op de site gepubliceerd.

Klik op de datum om de datum en tijd te veranderen. Er open zich dan een kalender waarin je de datum en tijd kunt aanpassen.

Na het publiceren van een pagina verandert de Publiceer… knop in de Bijwerken knop.

Blok editor toolbar: Bijwerken knop

De Bijwerken knop laat je een gepubliceerde pagina bijwerken wanneer je aanpassingen in de pagina hebt doorgevoerd.

Blok editor toolbar: Instellingen icon

Het Instellingen icon verbergt of toont de instellingen sidebar. Toetsencombinatie: Ctrl + Shift + ,.

Meer gereedschappen of Meer opties

Het Toon meer gereedschap & opties icon opent een schermpje waarin je de manier van werken van de editor kunt aanpassen.

Call Now Button