WordPress Gids

Alle standaard opties in het admin navigatiemenu

Bijgewerkt tot WordPress versie 5.9

Vanuit het admin navigatiemenu in de linker zijbalk (sidebar)van het WordPress scherm kun je naar alle plaatsen in je website gaan. Dit menu zie je op elke pagina in de admin-omgeving van de site:

Het WordPress admin navigatiemenu

Beweeg je met je muiscursor over een menuoptie, dan verschijnt naast de menuoptie – meestal – een klein submenu met de subopties onder die menuoptie, zoals hier bij Berichten:

Submenu van het admin navigatiemenu in WordPress

Klik je op een optie in het menu, dan verschijnt datzelfde submenu direct onder die optie in het menu, en je bent dan in het hoofdscherm van die optie. Klik je op optie Berichten, dan wordt je naar het overzicht van alle berichten gebracht.

Submenu onder item admin navigatiemenu in WordPress

Naast de standaard menuopties zetten plugins die je installeert meestal één of meerdere link naar hun instellingenschermen in het admin navigatiemenu. Sommige plugins, zoals WooCommerce, zetten een eigen sectie in het admin navigatiemenu met daaronder hun eigen opties (net zoals je zag bij Berichten). WooCommerce (een e-commerce platform) heeft zelfs vier hoofdmenuopties met elk een eigen submenu.

WooCommerce items in admin navigatiemenu in WordPress

Andere plugins met maar één link zetten hun link in het submenu van een bestaande menuoptie. Zo worden onder de Instellingen optie vaak links naar allerlei plugin-instellingen geplaatst. En dan kan vrij snel uit de hand lopen…

Veel subitems onder Instellingen in admin navigatiemenu in WordPress

De standaard menuopties in het admin navigatiemenu

De standaardopties in het admin navigatiemenu zijn:

Dashboard

 • Home
  Menu item Home opent, net als wanneer je klikt op Dashboard, het WordPress dashboard.
 • Updates
  Menu item Updates opent de WordPress bijwerken pagina, waar nieuwe versies van de WordPress software, plugins, thema’s, en vertalingen komen te staan, en waar je deze kunt bijwerken.

Berichten

 • Alle berichten
  Menu item Alle berichten opent, net als wanneer je klikt op Berichten, een overzicht van alle berichten op de site. Van hieruit kun je berichten toevoegen, bewerken en verwijderen.
 • Nieuw bericht
  Menu item Nieuw bericht opent een nieuw conceptbericht waarin je meteen kunt werken.
 • Categorieën
  Menu item Categorieën opent een overzicht van alle op de site aangemaakt categorieën. Hier kun je categorieën toevoegen, bewerken en verwijderen.
 • Tags
  Menu item Tags opent een overzicht van alle op de site aangemaakt tags. Hier kun je tags toevoegen, bewerken en verwijderen.

Media

 • Bibliotheek
  Menu item Bibliotheek opent, net als wanneer je klikt op Media, een overzicht van alle mediabestanden, zoals afbeeldingen, documenten, en video’s op de site. Hier kun je media toevoegen, bewerken en verwijderen.
 • Nieuw bestand
  Menu item Nieuw bestand opent een scherm waarin je een nieuw mediabestand kunt uploaden naar de site.

Pagina’s

 • Alle pagina’s
  Menu item Alle pagina’s opent, net als wanneer je klikt op Pagina’s, een overzicht van alle pagina’s op de site. Hier kun je pagina’s toevoegen, bewerken en verwijderen.
 • Nieuwe pagina
  Menu item Nieuwe pagina opent een nieuwe conceptpagina waarin je meteen kunt werken.

Reacties

De optie Reacties opent een overzicht van alle reacties op de site. Hier kun je reacties goedkeuren, afkeuren en verwijderen. Voor deze optie is geen submenu aanwezig.

Weergave

 • Thema’s
  Menu item Thema’s opent, net als wanneer je klikt op Weergave, een overzicht van alle op de site geïnstalleerde thema’s, en laat je thema’s installeren en verwijderen.
 • Customizer
  Menu item Customizer opent de Customizer, waarmee je – afhankelijk van de mogelijkheden van het gekozen thema – eenvoudig het uiterlijk van de site naar je smaak kunt vormgeven.
 • Widgets
  Menu item Widgets opent een overzicht van alle widgets op je site, en laat zien welke waar worden weergegeven.
 • Menu’s
  Menu item Menu’s laat je nieuwe menu’s aanmaken en de bestaande menu’s op de site bekijken, ordenen, bewerken en verwijderen.
 • Thema bestand editor
  Menu item Thema bestand editor geeft je de mogelijkheid om bestanden van je thema te bewerken. Wanneer je niet weet wat je doet is dit een zeer gevaarlijke optie! De editor geeft je toegang tot alle programmabestanden op de site, en laat je deze – als je daar de rechten voor hebt – ook aanpassen. Heb je de site laten maken door een webdesigner, dan zal deze de optie waarschijnlijk verwijderd hebben.

Plugins

 • Geïnstalleerde plugins
  Menu item Geïnstalleerde plugins opent, net als wanneer je klikt op Plugins, een overzicht van alle op de site geïnstalleerde plugins, en laat je plugins installeren en verwijderen.
 • Nieuwe plugin
  Menu item Nieuwe plugin laat je een nieuwe plugin installeren op de site.
 • Plugin bestand editor
  Menu item Plugin bestand editor geeft je de mogelijkheid om plugin-bestanden te bewerken. Wanneer je niet weet wat je doet is dit een gevaarlijke optie. De editor hier geeft je toegang tot de programmabestanden van alle plugins die op de site zijn geïnstalleerd. Deze kun je dan ook aanpassen. Geen goed idee wanneer je hier de kennis niet voor in huis hebt, en normaliter zal je webdesigner deze optie dan ook verwijderen.

Gebruikers

 • Alle gebruikers
  Menu item Alle gebruikers opent, net als wanneer je klikt op Gebruikers, een overzicht van alle aangemaakte gebruikers op de site, en laat je gebruikers aanmaken, bewerken en verwijderen.
 • Nieuwe toevoegen
  Menu item Nieuwe toevoegen laat je een nieuwe gebruiker aanmaken op de site.
 • Profiel
  Menu item Profiel opent je eigen profiel. Hier kun je je persoonlijke gegevens en instellingen aanpassen, afhankelijk van je toegangsniveau (in WordPress: rol).

Gereedschap

 • Beschikbare hulpmiddelen
  Menu item Beschikbare hulpmiddelen opent, net als wanneer je klikt op Gereedschap, een overzicht van beschikbare gereedschappen. Op het moment staat er alleen een verwijzing in naar de Importeren pagina.
 • Importeren
  Menu item Importeren laat je berichten en reacties van andere blogs importeren. Handig voor wanneer je overstapt van bijvoorbeeld Blogger naar WordPress. Verder kun je hier onder meer categorieën naar tags en tags naar categorieën omzetten, en kun je een
  exportbestand van je eigen berichten en/of pagina’s importeren, mocht dat nodig zijn.
 • Exporteren
  Menu item Exporteren laat je de inhoud van je site exporteren. Je kunt ook kiezen om alleen berichten, pagina’s, of media te exporteren.
 • Sitediagnose
  Menu item Sitediagnose geeft je toegang tot de sitediagnose tool waarin WordPress aangeeft wat er eventueel niet optimaal draait in je website.
 • Persoonsgegevens exporteren
  Menu item Persoonsgegevens exporteren laat je alle gegevens die de site bevat van een bepaalde gebruiker exporteren. Deze en de volgende optie zijn toegevoegd om aan de eisen van de strengere privacywetgeving (AVG) te voldoen.
 • Persoonsgegevens verwijderen
  Menu item Persoonsgegevens verwijderen laat je alle gegevens die de site bevat van een bepaalde gebruiker verwijderen.

Instellingen

 • Algemeen
  Menu item Algemeen opent, net als wanneer je klikt op Instellingen, de Algemene instellingen pagina. Hier kun je de belangrijkste instellingen van de website aanpassen. Wees hier zeer voorzichtig mee! Het kan je site onbereikbaar maken, ook voor jezelf.
 • Schrijven
  Menu item Schrijven laat je onder meer de standaard berichtencategorie en berichtformaat instellen.
 • Lezen
  Menu item Lezen laat je onder meer instellen of je homepage een overzicht van de laatste berichten bevat, of dat het een statische pagina is. Ook kun je hier de zoekmachines blokkeren.
 • Discussie
  Menu item Discussielaat je onder meer instellen of reacties zijn toegestaan op berichten, en of een reactie door de beheerder moet worden goedgekeurd voor plaatsing.
 • Media
  Menu item Media laat je de standaardmaten van de afbeeldingen (thumbnail, gemiddeld, en groot) op de site instellen, en aangeven waar de afbeeldingen worden geplaatst op de site.
 • Permalinks
  Menu item Permalinks laat je de structuur van je URL wijzigen.
 • Privacy
  Menu item Privacy laat je een nieuwe privacybeleid pagina kunt laten maken, of je eigen privacy pagina opgeven. Dit allemaal om aan de eisen van de strengere privacywetgeving (AVG) te voldoen.

Vind je het admin navigatiemenu wat breed, of zit het je in de weg, klik dan op deze optie. Het admin navigatiemenu vouwt dan ineen, en toont alleen de icoontjes van de opties. De submenu’s werken nog steeds wanneer je met de muiscursor over de icoontjes beweegt. Je kunt het menu weer uitvouwen door op het onderste icoontje in het menu te klikken.