WordPress Gids

Alles over het dashboard

Bijgewerkt tot WordPress versie 5.9

De eerste pagina die je ziet wanneer je op je WordPress website inlogt is het dashboard. Op het dashboard kun je de meeste belangrijke gegevens in één keer zien.

Hoe ziet het standaard dashboard eruit

Wanneer je website net is geïnstalleerd ziet je dashboard er zo uit:

Het standaard dashboard van WordPress
Het standaard dashboard van WordPress

De admin toolbar bovenin en het admin menu aan de linkerkant van het scherm blijven altijd zichtbaar.

Vanuit het dashboard, de admin toolbar en het linkermenu kun je naar alle onderdelen van je website gaan.

Werken met dashboard widgets

Op het dashboard staan verschillende dashboard widgets, kleine programma’s in een blok die je informatie geven over je site. Zo zijn er dashboard widgets die je laten zien hoeveel pagina’s je site bevat, hoeveel berichten er zijn gepubliceerd, of er reacties zijn op je berichten, en kun je snel een conceptbericht opstellen.

Daarnaast plaatsen sommige plugins ook widgets, die informatie geven met betrekking tot die bepaalde plugin, op het dashboard. Zo plaatst WooCommerce, een veelgebruikte e-commerce plugin voor WordPress, onder meer een widget op het dashboard die laat zien hoeveel bestellingen er gedaan zijn, voor hoeveel geld, en wat de status van je producten (zoals voorraad en aantal) is.

De standaard dashboard widgets

Afhankelijk van de grootte van je scherm zie je één, twee, drie, of vier kolommen met plaatsen waar widgets kunnen staan. Je kunt de verschillende widgets binnen het dashboard verplaatsen naar een andere kolom of naar een andere plaats binnen dezelfde kolom. Op die manier kun je het dashboard inrichten naar je eigen smaak.

Bij een ‘verse’ installatie van WordPress staan er vijf dashboard widgets op het dashboard:

Welkom bij WordPress widget

De Welkom bij WordPress widget geeft je links naar:

  • een pagina met meer informatie over de geïnstalleerde versie van WordPress (hier 5.9).
  • de blok editor, waar je een nieuwe pagina kunt toevoegen.
  • de Customizer, waar je het uiterlijk van de site kunt aanpassen.
  • een pagina met meer informatie over blokthema’s.
Welkom bij WordPress widget

Je kunt deze widget voor altijd sluiten door rechtsboven in de widget op X Negeren te klikken. Wil je de widget ooit weer zien, dan kun je via het tabje Schermopties rechtsboven in het scherm de widget Welkom aanvinken zodat deze weer zichtbaar wordt.

In een oogopslag widget

De In een oogopslag widget laat zien hoeveel berichten er op de site zijn gepubliceerd, hoeveel reacties hierop zijn binnengekomen, en hoeveel pagina’s er op de site staan.

n een oogopslag widget

Daarnaast laat het zien op welke versie van de WordPress software de website draait en welk thema de site gebruikt. Worden de zoekmachines geblokkeerd, bijvoorbeeld omdat je site nog niet live moet staan, dan staat hier een melding, en ook bij een verouderde versie van PHP komt hier een melding te staan.

Snel een concept maken widget

Als platform dat begon als blogging platform is het logisch dat WordPress je een directe ingang naar een WordPress concept blogpost in het dashboard geeft. De Snel een concept maken widget laat je een idee dat opkomt snel als concept opslaan, zodat je later het idee kan uitbouwen en publiceren.

Snel een concept maken widget

Om het bericht verder uit te werken en er afbeeldingen aan toe voegen, en te publiceren, ga je naar menuoptie Berichten in het linkermenu en selecteer je het bericht dat je wilt bewerken.

Activiteit widget

De Activiteit widget toont een lijst van de laatste vijf gepubliceerde berichten, en een lijst van de laatste vijf reacties op berichten. Klik je op de naam van het blogbericht, dan opent deze zich in het editor scherm zodat je het eventueel kunt bewerken.

Activiteit widget

Gebruik je reacties op je site, dan staan onderaan de widget links die je direct naar de pagina met de reacties met de gekozen status brengen. Hier kun je de reacties bekijken, goedkeuren of afkeuren, en eventueel verwijderen. Verder laat de widget zien hoeveel reacties er in totaal zijn, hoeveel wachten op moderatie, hoeveel er zijn goedgekeurd, hoeveel er als spam zijn aangemerkt, en hoeveel er in de prullenbak zitten.

WordPress evenementen en nieuws widget

De WordPress evenementen en nieuws widget laat zien welke evenementen met betrekking tot WordPress er in je buurt zijn. Ben je WordPress ontwikkelaar, WordPress website designer, of gewoon WordPress enthousiast, dan zijn er regelmatig meetups en WordCamps waar je meer kunt leren over WordPress, en waar je je contacten binnen de gemeenschap kunt verstevigen en uitbreiden.

WordPress evenementen en nieuws widget
WordPress evenementen en nieuws widget

Daarnaast worden er nieuwsberichten van de WordPress blog weergegeven, zoals informatie over nieuwe versies van de software. Ben je een ‘gewone’ gebruiker die alleen met de website wilt werken, en voor wie WordPress alleen maar een stuk gereedschap is om je site draaiende te houden, dan is deze widget waarschijnlijk overbodig om op je dashboard te houden.

Onderaan de widget staan directe links naar pagina’s over de Meetups, WordCamps, en de nieuwsblog van WordPress.

Status sitediagnose widget

De Status sitediagnose widget toont de score van de sitediagnose-testen voor je website. Zijn er problemen of waarschuwingen, dan klik je op de link naar het Sitediagnose scherm zodat je ze kunt oplossen. Je kunt hiervoor ook in het linkermenu klikken op Gereedschap en dan op Sitediagnose.

Status sitediagnose widget

Dashboard widgets uitzetten/verwijderen

Dashboard widgets die je niet gebruikt kun je ook uitzetten. De widgets bestaan dan nog wel, maar worden niet in het dashboard weergegeven.

Om dashboard widgets uit te zetten (te verwijderen van je dashboard) klik je rechtsboven het scherm op de Schermopties tab. Er komt een smal scherm naar beneden met daarin een overzicht van de alle aanwezige dashboard widgets en hun status:

Schermelementen scherm

De dashboard widgets die getoond worden op het dashboard hebben een vinkje in de box vóór de naam. Klik in de box om het vinkje weg te halen, en de widget verdwijnt direct van het dashboard. Klik weer op de Schermopties knop om het schermelementenscherm te sluiten.

Dashboard widgets verplaatsen

Om een dashboard widget te verplaatsen beweeg je met je muiscursor over de naam van de widget zodat je cursor verandert in Dashicons - Verslepen icon. Klik op je linkermuisknop en hou deze ingedrukt. Je kunt de dashboard widget nu verplaatsen naar een andere plaats in het dashboard, zoals een leeg vak in een lege kolom (deze hebben een gestreepte rand om het vak). Daar laat je de muisknop los en de widget blijft staan op de gekozen plek.

Hou hier rekening mee bij het verplaatsen van een dashboard widget:

  • Alle kolommen waarin widgets staan lijnen uit aan de bovenkant van het dashboardscherm. Je kunt geen lege plek hebben boven een widget.
  • Beweeg je de widget naar een leeg vak op het scherm, dan kun je de widget gewoon loslaten boven dat lege vak.
  • Wil je de widget boven een ander widget plaatsen, beweeg dan de widget over de andere widget heen. De andere widget verschuift naar beneden, en er verschijnt een licht gearceerd vak waarboven je de widget los kunt laten.
  • Wil je de widget onder een ander widget plaatsen, beweeg dan de widget onder het andere widget. Er verschijnt een licht gearceerd vak onder de andere widget waarboven je de widget los kunt laten.

Het is soms wat uitproberen hoe de widgets reageren wanneer je er overheen beweegt. Het went echter snel, en je verandert de indeling over het algemeen maar zelden.