WordPress Gids

Werken met de blok editor

Bijgewerkt tot WordPress versie 5.9.1

Je website is niets zonder inhoud, in het Engels ‘content’ genaamd, op je pagina’s en in je berichten. Zonder content is je site niet meer dan een mooie fotolijst zonder inhoud. WordPress laat je heel eenvoudig content toevoegen met de blok editor, de tekstverwerker van WordPress.

De blok editor – binnen de WordPress community ook bekend als de ‘Gutenberg editor’ of gewoon ‘Gutenberg’ – is de flexibele en eenvoudig te gebruiken editor in WordPress. Deze editor heeft sinds WordPress versie 5.0 de vorige editor – TinyMCE – na 10 jaar vervangen.

De onderdelen van het blok editor scherm

Je opent het blok editor scherm door een nieuw bericht (zoals hieronder) of nieuwe pagina te maken, of door een bestaand bericht of bestaande pagina te bewerken.

Het blok editor scherm in WordPress

Het blok editor scherm bestaat uit drie onderdelen:

  • De blok editor toolbar.
  • De instellingen zijbalk (sidebar) bij berichten en de instellingen zijbalk bij pagina’s (die twee verschillen namelijk nogal).
  • Het inhoudsgebied voor de blokken.

Werken met de blok editor

Werken met de blok editor is snel te leren, en de ervaring wordt steeds eenvoudiger gemaakt. Je moet alleen content op een iets andere manier bekijken dan je gewend bent.

Verwerk je een tekst in een Word document, dan schrijf je een lange tekst met verschillende paragrafen, misschien wat koppen, een opsommingslijst hier en daar, en waarschijnlijk wat afbeeldingen. Allemaal in één document.

Binnen de blok editor zijn al die stukjes content aparte blokken. Zo is een paragraaf een apart blok, maar de paragraaf daarna is ook een apart blok. Een koptekst is ook een los blok, net als een lijst, een afbeelding of een video. Al deze soorten blokken kun je stuk voor stuk eenvoudig in de pagina zetten, verplaatsen, en een stijl meegeven.

Er zijn blokken voor veel toepassingen, en makers van plugins voegen daar hun eigen blokken aan toe. Zo zijn er al softwaremakers die blokken hebben gemaakt voor formulieren, kolommen, en uitgebreidere versies van de standaard blokken die in de blok editor staan. En er komen er iedere dag weer nieuwe uitbreidingen voor de blok editor bij.

Op deze manier wordt het je heel makkelijk gemaakt om je site up to date te houden.

Alles over de blok editor en blokken