WordPress Gids

Blokken toevoegen aan pagina’s en berichten

Bijgewerkt tot WordPress versie 5.9

De blok editor in WordPress geeft je de mogelijkheid om allerlei soorten inhoud op je pagina of je bericht te zetten. Voor bijna elk soort inhoud is er wel een blok gemaakt. Maar hoe zet je die blokken in je pagina?

Verschillende soorten blokken

Blokken zijn gemaakt om inhoud (zoals tekst, afbeeldingen, video) op een eenvoudige manier in een pagina of bericht te zetten.

Zo zijn er blokken die allemaal te maken hebben met het toevoegen van tekst aan je pagina tekst, zoals het paragraaf-blok, het lijst-blok en het koptekst-blok. Die blokken vind je in het blok-overzicht allemaal terug onder de categorie Tekst.

De categorie Media bevat blokken om allerlei soorten media op de pagina te zetten, zoals het afbeelding-blok, het video-blok en het galerij-blok.

Voor het ontwerp van je pagina zijn er ook allerlei blokken beschikbaar, zoals het kolommen-blok en het knoppen-blok. Die staan in de categorie Ontwerp.

In de Widgets categorie staan alle widgets die WordPress je biedt plus eventuele widgets die je met een plugin hebt toegevoegd aan je site.

Soms wil je ook inhoud van een andere site op je pagina zetten. Daarvoor is de categorie Insluitingen. Hierin vindt je blokken voor het insluiten van bijvoorbeeld Facebook posts, YouTube videos en Spotify playlists.

Heeft een plugin specifieke blokken die je kunt gebruiken, dan staan die meestal in een eigen categorie in het blok-overzicht, maar soms worden ze ook wel in één van de standaard categorieën gezet.

Allemaal leuk die verschillende blokken, maar hoe voeg je die blokken nu makkelijk toe aan je bericht of je pagina?

Negen (!) manieren om een blok toe te voegen aan je bericht of pagina

Er zijn maar liefst negen manieren – die ik ken – om een blok toe te voegen aan je WordPress bericht of pagina. Welke manier of manieren je gebruikt ligt aan je manier van werken en aan het soort blok dat je wilt toevoegen.

De verschillende manieren om een blok toe te voegen zijn:

Blok toevoegen door te typen in leeg blok

Druk je na een paragraafblok of na de titel op Enter, dan staat de cursor in een leeg blok, oftewel een plek waar nog geen echt blok is geselecteerd.

Begin je nu in het lege blok te typen, dan wordt het blok automatisch een paragraaf-blok (tekstblok).

Blok toevoegen met de blok inserter knop naast een leeg blok

Sta je met de cursor in een leeg blok, dan kun je ook meteen een bloktype kiezen. Dit doe je door op de blok inserter knop (+ in zwart vierkant) links van het blok te klikken. Er verschijnt dan een klein schermpje waarin je kunt kiezen uit de bloktypen die je het meest hebt gebruikt:

Blok invoegen met Inserter knop naast leeg blok

Staat het bloktype dat je wilt toevoegen ertussen, dan klik je op het icoon om het blok toe te voegen.

Staat het gewenste bloktype er niet tussen, dan klik je op de Alles bekijken knop. Dat opent het blok-overzicht met alle beschikbare blokken.

Blok toevoegen met blok inserter knop tussen blokken

Je kunt ook direct tussen twee blokken (of onder een blok) een nieuw blok toevoegen. Beweeg hiervoor met je muisaanwijzer in de lege ruimte tussen twee blokken (of onder het blok) waaronder het nieuwe blok moet komen. Er verschijnt in het midden onder het blok een blok inserter (+ in zwart vierkant) knop. Klik hierop en er verschijnt een klein schermpje waarin je kunt kiezen uit de bloktypen die je het meest hebt gebruikt:

Blok invoegen met Inserter knop tussen blokken

Staat het bloktype dat je wilt toevoegen ertussen, dan klik je op het icoon om het blok toe te voegen.

Staat het gewenste bloktype er niet tussen, dan klik je op de Alles bekijken knop. Dat opent het blok-overzicht met alle beschikbare blokken.

Blok toevoegen met blok inserter knop de blok editor toolbar

Klik op het blok waaronder je een nieuw blok wilt hebben. Links in de editor toolbar bovenaan de blok editor staat de blok inserter knop (+ in blauw vierka

Klik je op de blok inserter knop, dan wordt deze zwart en opent het blok-overzicht naast je inhoud:

Blok invoegen met Inserter knop in editor menu

Hier zoek je naar een bloktype door de naam van het blok in het zoekveld in te typen, of je bladert met de schuifbalk door het hele overzicht tot je het bloktype vindt dat je wilt invoegen.

Je selecteert het gewenste bloktype door op het icoon van het blok te klikken.

Blok toevoegen door zoeken met/in leeg blok

Weet je de naam van het bloktype dat je in een leeg blok wilt plaatsen, typ dan / en begin de naam van het blok te typen. Er verschijnen bloksuggesties terwijl je typt. Hoe meer letters van de naam je typt hoe nauwkeuriger het zoekresultaat wordt:

Blok invoegen door zoeken met / in leeg blok

Je selecteert het gewenste bloktype door op het icoon van het blok te klikken.

Blok toevoegen vanuit Meer opties in het blokmenu

Een andere manier om een nieuw leeg blok boven of onder een ander blok te plaatsen is door te klikken op een blok en dan in het blokmenu dat boven het blok verschijnt op de drie puntjes rechts te klikken (Meer opties):

Blok invoegen vanuit Meer opties in het blokmenu

Kies voor Invoegen voor of Invoegen na om een leeg blok voor of na het geselecteerde blok in te voegen.

Blok toevoegen met toetsencombinaties

Je kunt een leeg blok ook toevoegen aan je bericht of pagina met een toetsencombinatie. Hiervoor klik je op het blok waar boven of onder je een nieuw blok wilt plaatsen.

Wil je een nieuw leeg blok invoegen vóór het geselecteerde blok, druk dan op Ctrl+Alt+T

Wil je een nieuw leeg blok invoegen ná het geselecteerde blok, druk dan op Ctrl+Alt+Y

Wil je een video toevoegen aan je pagina, een link naar je Kickstarter campagne, een Facebook post, een TikTok video of een positieve tweet van een klant van je, dan kun je de link naar die video of die post kopiëren en plakken in een leeg blok.

De blok editor probeert de link nu in te sluiten. Wordt de link herkent als een link die kan worden ingesloten, dan wordt automatisch het juiste blok geselecteerd om de link te laten zien.

Plak bijvoorbeeld de link https://www.youtube.com/watch?v=9bZkp7q19f0 in een leeg blok, en de blok editor plaatst de link in een YouTube blok zodat je bezoeker op je pagina mee kan dansen op Gangnam Style:

De blok editor heeft specifieke blokken voor het mooi insluiten van de meest uiteenlopende links. Je kunt ze allemaal bekijken in het blok-overzicht.

Onthoud wel dat je met een link in je pagina afhankelijk bent van of de andere site die link laat bestaan. Wordt een video daar verwijderd, dan zal die ook niet meer op je pagina te zien zijn.

Blok toevoegen door slepen en neerzetten bestand

Als laatste kun je een bestand in een blok zetten door het bestand vanaf je desktop of vanuit een folder op je computer naar de blok editor te slepen en neer te zetten.

Sleep je het bestand met je muis naar de blok editor, dan kun je het tussen twee blokken neerzetten. Beweeg je met het bestand over de blokken, dan verschijnt een blauwe lijn tussen de blokken waar het bestand wordt neergezet wanneer je het loslaat:

Blok invoegen door slepen en neerzetten bestand

Standaard worden dit type bestanden ondersteund

  • Afbeeldingen zoals .png, .gif, .jpg
  • Documenten zoals .doc, .xls, .ppt, .pdf
  • Audio zoals .wav, .mp3, .mp4
  • Video zoals .mpg, .mov, .wmv

Niet alle bestandstypen worden ondersteund omdat ze misbruikt kunnen worden. Het gaat hierbij onder meer om:

  • Afbeeldingen zoals .svg, .bmp
  • Documenten zoals .psd, .ai, .pages
  • Code bestanden zoals .css, .js, .json
  • Video zoals .flv, .f4l, .qt

Er zijn plugins die je helpen een bepaald bestandstype wel toe te staan, maar kijk uit dat je geen beveiligingsrisico creëert.

Veel doen maakt meesterschap

Zoals je ziet zijn er heel veel manieren om een blok in je bericht of pagina te zetten. Zelf maak ik meestal een leeg blok aan en gebruik ik de Insert knop naast het lege blok. Afbeeldingen trek ik meestal direct naar de plaats waar ik ze wil, en voor video’s plak ik altijd een link.

Door het veel te doen merk je vanzelf welke manieren van een blok toevoegen bij jouw werkwijze passen en welke niet.