WordPress Gids

Alle standaard blokken in de blok editor

Bijgewerkt tot WordPress versie 5.9.2

De blok editor biedt een groot aantal verschillende standaard blokken. Hiermee kun je eenvoudig content (inhoud in het Nederlands) op je pagina’s en in je berichten zetten.

Het blok inserter scherm in de blok editor in WordPress

De blokken (of elementen) zijn verdeeld in een aantal secties. De verschillende secties zijn:

  • Tekst: bevat blokken waarmee je tekst op allerlei manieren op de pagina kunt zetten, zoals blokken voor paragrafen en lijsten.
  • Media: bevat blokken om media op je pagina te zetten, zoals blokken voor het afbeeldingen, galerijen, audio en video.
  • Ontwerp: bevat meer gespecialiseerde blokken om de content op de pagina in te delen en vorm te geven, zoals kolommen en knoppen.
  • Widgets: bevat widgets die je als blok in je pagina kun zetten. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig een overzicht van je nieuwste berichten, een kalender, een shortcode of eigen HTML code op je pagina zetten.
  • Thema: deze sectie bevat blokken voor Full Site Editing (FSE), een nieuwe functionaliteit voor het ontwerpen van je website. Op het moment zijn de meeste thema-blokken nog niet erg nuttig, maar wanneer je thema de mogelijkheid biedt om sjablonen te maken kun je deze blokken goed gebruiken. FSE is nog erg nieuw en volop in ontwikkeling, en waarschijnlijk zullen de thema-blokken nog erg veranderen.
  • Insluitingen: deze sectie bevat blokken om informatie van andere website op je site te zetten, zoals een Twitter feed, YouTube video’s en Spotify muziek.

Er is ook nog de Meest gebruikt sectie, waarin de blokken komen te staan die je het meest gebruikt. De Meest gebruikt sectie staat niet standaard in het blok inserter scherm, maar kun je toevoegen via Opties (more-vertical) > Voorkeuren > Blokken en klik op de schakelaar voor Meest gebruikte blokken tonen zodat deze aan staat.

Daarnaast zijn er plugins die je blok editor van extra blokken voorzien. Bekende plugins die dit doen zijn onder meer Kadence Blocks en Ultimate Blocks. Ook zijn er plugins die naast hun functionaliteit ook eigen blokken aan de blok editor toevoegen. Een voorbeeld hier zijn de structured data blocks van Yoast SEO en een formulierblok van FluentForms.

Je kunt de meeste blokken trouwens omzetten naar een ander gelijksoortig bloktype door in het blokmenu links op het bloklogo te klikken. Zo kun je bijvoorbeeld het Paragraaf-blok omzetten in onder meer een Koptekst-blok, een Lijst blok en een Citaat blok.

De beschikbare blokken in de blok editor