WordPress Gids

Alles over de editor toolbar

Bijgewerkt tot WordPress versie 5.9.2

De editor toolbar staat in de lichte balk direct boven de blok editor, en geeft je direct toegang tot de meest gebruikte gereedschappen en opties in de editor:

wpgids editor toolbar scherm

De linkerkant van de editor toolbar

De linkerkant van de standaard editor toolbar – zonder de blok toolbar en knoppen voor eventuele andere mogelijkheden – bevat gereedschappen die je helpen bij het schrijven van een bericht of pagina:

De linkerkant van de editor toolbar in de editor van WordPress

De rechterkant van de toolbar bevat de Concept opslaan en de Voorbeeld links, de Publiceren knop, het Instellingen tonen/verbergen icoon, en de link naar meer gereedschappen en opties:

De rechterkant van de editor toolbar in de editor van WordPress

De toolbar kan zelfs uitgebreid worden met de toolbar van het blok waarin je werkt, als je dat makkelijker vindt werken. Dit stel je in via de link naar meer gereedschappen en opties. Deze komt dan naast de icoontjes aan de linkerkant van de toolbar te staan.

Wanneer je een nieuw bericht of een nieuwe pagina opent zijn een aantal knoppen nog niet actief. Zodra je begint te werken in de editor zullen deze vanzelf activeren.

Sommige van de functies in de toolbar kun je ook aanroepen met toetsencombinaties. Is er een toetsencombinatie voor dezelfde functie, dan zie je deze in de tooltip onder het icoon staan wanneer je er overheen beweegt met je muiscursor:

Tooltip onder de linkerkant van de editor toolbar in de editor van WordPress

De linkerkant van de editor toolbar

De linkerkant van de standaard editor toolbar – zonder de blok toolbar en knoppen voor eventuele andere mogelijkheden – bevat de volgende mogelijkheden:

Toggle blok inserteropent een schermpje met alle standaardblokken die in de editor zijn opgenomen. Ook vind je hier extra blokken die op je site staan geïnstalleerd. Een klik op een blokicoon voegt het blok toe aan de pagina onder het blok waar de cursor staat.
pencilbiedt je twee modes voor het selecteren, navigeren en bewerken van blokken. Selecteren selecteert het blok alleen, Bewerken – de standaard modus – laat je het blok bewerken:

Gereedschappen scherm in de editor toolbar in WordPress

Je kunt ook in een blok gaan staan en op Esc drukken om het hele blok te selecteren, en op Enter drukken om terug in de bewerken modus te komen.
undodraait terug wat je het laatst hebt gedaan op de pagina. Toetsencombinatie: Ctrl + Z.
redodoet opnieuw wat vorige icoon heeft teruggedraaid. Toetsencombinatie: Ctrl + Shift + Z.
infotoont je een aantal belangrijke gegevens over de pagina waar je mee bezig bent: het aantal woorden, het aantal koppen, het aantal paragrafen, en het aantal blokken in de pagina.

Details scherm onder de editor van WordPress

Daarnaast wordt een documentschets getoond, dat je – aan de hand van de verschillende koppen in de pagina – een overzicht geeft van de structuur van de pagina. Hiernaast bijvoorbeeld (een stukje van) de documentschets van een privacy pagina. Je ziet dat de koppen op hiërarchische manier worden getoond, oftewel de lagere koppen staan verder naar rechts dan de hogere koppen. De namen van de koppen zijn klikbaar, en brengen je direct naar de betreffende kop in de pagina.
list-viewtoont in een nieuwe linker zijbalk een overzicht van alle gebruikte blokken op volgorde in de pagina. Het is niet het meest duidelijke overzicht, maar heeft zijn nut.

Lijstweergave scherm onder de editor van WordPress

De blokken in het overzicht zijn klikbaar. Een klik op een blok selecteert het blok, en brengt je direct naar het betreffende blok in de pagina. Het blauwe blok is het blok waarin je in de editor staat.

De lijstweergave kan je helpen wanneer je bijvoorbeeld een kolommenblok in je pagina hebt staan, en je krijgt het hoofdblok niet te pakken. Je klikt dan op het blok in het overzicht, wat het gewenste blok selecteert. Het blok waarin je bezig bent is aangegeven in het overzicht met een grijze achtergrond. Toetsencombinatie: Shift+ Alt+ O.

De rechterkant van de editor toolbar

De rechterkant van de standaard editor toolbar – zonder de blok toolbar en knoppen voor eventuele andere mogelijkheden – bevat de volgende mogelijkheden:

 • De Concept opslaan knop (je ziet de lijnen van de knop wanneer je met de muis over de tekst gaat) staat naast de Voorbeeld knop zolang de pagina of het bericht waarin je werkt nog niet is gepubliceerd. Klik je op deze knop, dan wordt de pagina waarin je werkt opgeslagen met status Concept, en is niet zichtbaar voor bezoekers van de site.

  Concept opslaan knop op de editor van WordPress

  De Naar concept omzetten knop neemt de plaats in van de Concept opslaan knop wanneer de pagina of het bericht is gepubliceerd. Het laat je de publicatie van de pagina of het bericht ongedaan maken, en geeft de pagina weer status Concept.

  Toetsencombinatie: Ctrl + S
 • De Voorbeeld knop opent een scherm dat je de pagina in drie formaten kunt laten zien in de editor: Desktop, Tablet en Mobiel. De pagina verandert van breedte in de editor zelf.

  Voorbeeld scherm onder de editor van WordPress

  Klik je op Voorvertoning in nieuwe tab, dan wordt de pagina getoond in een nieuwe tab zoals deze op de site komt te staan.
 • De Publiceren knop zet de huidige pagina in de editor om naar gepubliceerd. Druk je op de knop, dan opent het Publiceren scherm:

  Publiceren scherm onder de editor van WordPress

  Bij het publiceren kun je de zichtbaarheid van de pagina bepalen, en je kunt bepalen wanneer de pagina wordt gepubliceerd:

  Zichtbaarheid scherm onder de editor van WordPress

  Je kunt de datum en tijd van publicatie van de pagina instellen. Kies je een datum en tijd in de toekomst, dan wordt de pagina pas dan op de site gepubliceerd. Heb je hulp nodig bij het gebruik van de kalender, klik dan op de Kalenderhulp link. Wil je de veranderde datum herstellen naar nu direct, klik dan op de Herstellen link.

  Datum scherm onder de editor van WordPress
 • Na het publiceren van de pagina of het bericht verandert Publiceren knop op de editor van WordPress in wpgids editor updaten knop.

  De Updaten knop laat je een gepubliceerde pagina of bericht bijwerken wanneer je aanpassingen hebt gemaakt.
 • De Instellingen knop – Instellingen knop op de editor van WordPress – verbergt of toont de instellingen zijbalk rechts in de blok editor.
 • Het Opties icoon – more-vertical – opent het Opties scherm waarin je de manier van werken van de editor kunt aanpassen:

  Opties scherm onder de editor van WordPress