WordPress Gids
Het inlogscherm: hoe log je in op je site

Je WordPress website – elke WordPress website – heeft twee kanten:

  • de voorkant die iedereen ziet, oftewel je website, en
  • de achterkant – de admin-omgeving van de site – waarin je onder meer artikelen kunt plaatsen en het uiterlijk van je site kunt veranderen. om te kunnen werken in de admin-omgeving moet je inloggen op je site via het inlogscherm.

Waar vind je het inlogscherm van WordPress

Je vind het inlogscherm van je site door /login of /admin achter de URL (de link) van je website te zetten, bijvoorbeeld:

https://mijn-wp-site.nl/login en https://mijn-wp-site.nl/admin

… waarbij je mijn-wp-site.nl natuurlijk aanpast naar de domeinnaam van je eigen website.

Staat je website in een subdirectory op de server, dan vermeld je die subdirectory ook in je link. Staat de site bijvoorbeeld in de wordpress subdirectory, dan is de link naar het inlogscherm: https://mijn-wp-site.nl/wordpress/login.

Deze links werken standaard bij iedere WordPress website. Mensen die dit weten komen zo eenvoudig op je inlogscherm. Om dit te voorkomen, en je site ietsje veiliger te maken, raad ik je aan een beveiligings-plugin (een uitbreiding) als iThemes Security te installeren. Deze helpt je deze standaard inloglinks aan te passen naar iets wat niet zo snel wordt geraden. Zo kun je /login en /admin veranderen naar bijvoorbeeld /inloggen of iets als /hdfubg12cvd.

Het inlogscherm van je site is standaard een lichtgrijs scherm met een kort inlogformulier (alleen staat er waarschijnlijk nog niets in het formulier ingevuld):

WordPress inlogscherm en inlogformulier

Je logt nu als volgt in:

  • vul de gebruikersnaam of het e-mailadres waarmee je wilt inloggen in bij het veld Gebruikersnaam of e-mailadres
  • vul het wachtwoord in bij het veld Wachtwoord
  • klik op de Inloggen knop

Dit brengt je naar het Dashboard.

Gebruikersnaam en wachtwoord

De admin-omgeving van je site is – uiteraard – beveiligd met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Deze heb je bij het installeren van de site zelf aangemaakt, of je hebt deze gegevens van je websitebouwer gekregen.

Voor deze site – Mijn WordPress Site – heb ik de gebruikersnaam robin gemaakt. Je kunt ook het e-mailadres, dat je bij het maken van deze gebruikersnaam hebt ingevoerd, gebruiken in plaats van de gebruikersnaam.

Over het maken van veilige wachtwoorden is al heel veel geschreven. Om kort te zijn, gebruik een password manager als LastPass om je wachtwoorden aan te maken en te onthouden.

Zelf gebruik ik wachtwoorden van zeker 30 karakters, en die zien er dan ongeveer zo uit: OnuN!J!ACl56*01u9@$okwEzctgi0k.

WordPress zelf geeft je binnen de site ook de mogelijkheid om sterke wachtwoorden aan te maken. Dat doe je binnen Gebruikers >> Je profiel.

Wachtwoord vergeten? Zo maak je een nieuw wachtwoord aan

Heb je een gebruikersnaam aangemaakt, maar weet je het wachtwoord niet meer, en kun je dus je site niet meer in? Klik op het inlogscherm onder het inlogformulier op de link Wachtwoord vergeten?. Die link brengt je naar het volgende formulier waar je een nieuw wachtwoord kunt aanvragen:

WordPress inlogscherm: wachtwoord vergeten formulier

Vul in het veld Gebruikersnaam of e-mailadres je gebruikersnaam in (als je die wel weet) of het e-mailadres die je bij het maken van de gebruikersnaam hebt ingevoerd. Weet je geen van beide, dan moet je contact opnemen met een specialist.

Klik op de Nieuw wachtwoord aanmaken knop, en er wordt een mail gestuurd naar het e-mailadres dat hoort bij de gebruikersnaam. In die mail staat een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt aanmaken. Je wordt teruggestuurd naar het inlogscherm.

Boven de invoervelden staat een boodschap dat je je e-mail moet controleren voor de bevestigingslink:

WordPress inlogscherm met boodschap bevestigingslink

Open je e-mailprogramma (ik gebruik Gmail), zoek naar de mail van WordPress met het onderwerp (je website naam) Wachtwoord resetten, en open de mail:

WordPress wachtwoord resetten e-mail

Klik op de link in de mail. Deze brengt je naar een formulier op je site waarin je een nieuw wachtwoord kunt invoeren:

WordPress invoeren nieuw wachtwoord

Vul een nieuw wachtwoord in, klik op de Wachtwoord opnieuw instellen knop, en je wordt weer teruggestuurd naar het inlogscherm.

Onthou dit nieuwe wachtwoord goed (!), of gebruik een password manager.

Je kunt nu met je nieuwe wachtwoord inloggen op de admin-omgeving van je site.