WordPress Gids

Het inlogscherm: inloggen op je site

Bijgewerkt tot WordPress versie 5.9.1

Je WordPress website – elke WordPress website – heeft twee kanten:

  • de voorkant die iedereen ziet, oftewel je website, en
  • de achterkant – de admin-omgeving van de site – waarin je onder meer artikelen kunt plaatsen en het uiterlijk van je site kunt veranderen.

Om te kunnen werken in de adminomgeving moet je inloggen op je site via het inlogscherm.

Waar vind je het inlogscherm van WordPress

Je vind het inlogscherm van je site door /login of /admin achter de URL (de link) van je website te zetten, bijvoorbeeld:

https://mijnwpsite.nl/login en https://mijnwpsite.nl/admin

… waarbij je mijnwpsite.nl verandert naar de domeinnaam van je eigen website.

Staat je website in een subdirectory op de server, dan vermeld je die subdirectory ook in je link. Staat de site bijvoorbeeld in een subdirectory met de naam wordpress, dan is de link naar het inlogscherm: https://mijn-wp-site.nl/wordpress/login.

Deze links werken standaard bij iedere WordPress website. Mensen die dit weten komen zo dan ook eenvoudig op je inlogscherm. Om dit te voorkomen, en je site ietsje veiliger te maken, raad ik je aan een beveiligings-plugin (een uitbreiding) als iThemes Security te installeren.

Zo’n plugin helpt je deze standaard inloglinks aan te passen naar iets wat niet zo snel wordt geraden. Zo kun je /login en /admin vervangen door /inloggen of iets vreemds als /hdfubg12cvd.

Let op: /login en /admin werken dan niet meer!


Het inlogscherm van je site is standaard een lichtgrijs scherm met een inlogformulier, een link naar je homepage en een taalselectie-dropdown box:

Inlogscherm van WordPress

Je logt nu als volgt in:

  • vul de gebruikersnaam of het e-mailadres waarmee je wilt inloggen in bij het veld Gebruikersnaam of e-mailadres.
  • vul het wachtwoord in bij het veld Wachtwoord.
  • selecteer eventueel een andere geïnstalleerde taal in de dropdown box naast en klik op de Wijzigen knop:

    Taalselectie dropdown box op het Inlogscherm van WordPress
  • klik op de Inloggen knop.

Dit brengt je naar het Dashboard.

Gebruikersnaam en wachtwoord

De admin-omgeving van je site is – uiteraard – beveiligd met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Deze heb je bij het installeren van de site zelf aangemaakt, of je hebt deze gegevens van je websitebouwer gekregen.

Voor deze site – Mijn WordPress Site – heb ik de gebruikersnaam robin gemaakt. Je kunt ook het e-mailadres, dat je bij het maken van deze gebruikersnaam hebt ingevoerd, gebruiken in plaats van de gebruikersnaam.

Over het maken van veilige wachtwoorden is al heel veel geschreven. Om kort te zijn, gebruik een password manager als LastPass om je wachtwoorden aan te maken en te onthouden. Je kunt je wachtwoorden niet meer vergeten, en je kunt wachtwoorden laten maken van elke lengte die je maar wilt. Zelf gebruik ik wachtwoorden van zeker 30 karakters.

WordPress zelf geeft je binnen de site ook de mogelijkheid om sterke wachtwoorden aan te maken. Dat doe je binnen Gebruikers >> Je profiel.

Wachtwoord vergeten? Zo maak je een nieuw wachtwoord aan

Heb je een gebruikersnaam aangemaakt, maar weet je het wachtwoord niet meer, en kun je dus je site niet meer in?

Klik op het inlogscherm onder het inlogformulier op de link Wachtwoord vergeten?. Die link brengt je naar het volgende formulier waar je een nieuw wachtwoord kunt aanvragen:

Nieuw wachtwoord aanvragen scherm in WordPress

Vul in het veld Gebruikersnaam of e-mailadres je gebruikersnaam in (als je die wel weet) of het e-mailadres die je bij het maken van de gebruikersnaam hebt ingevoerd. Weet je geen van beide, dan moet je contact opnemen met je website bouwer.

Klik op de Nieuw wachtwoord aanmaken knop. Je website stuurt nu een mail naar het emailadres dat hoort bij de gebruikersnaam. In die mail staat een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt aanmaken. Je wordt doorgestuurd naar het volgende scherm:

E-mail controleren scherm in WordPress

Klik de tab dicht, open je e-mailprogramma (ik gebruik Gmail), zoek naar de mail van WordPress met het onderwerp (je website naam) Wachtwoord resetten, en open de mail:

Wachtwoord resetten mail van WordPress

Klik op de link in de mail. Deze brengt je naar een formulier op je site waarin je een nieuw wachtwoord kunt invoeren:

Nieuw wachtwoord maken scherm in WordPress

Vul een nieuw wachtwoord in of laat WordPress een nieuw wachtwoord aanmaken door op de Wachtwoord genereren knop te klikken.

Klik op de Wachtwoord opnieuw instellen knop. Je ziet dan het volgende scherm:

Wachtwoord opnieuw ingesteld scherm in WordPress

Onthoud dit nieuwe wachtwoord goed (!), of gebruik een password manager.

Je kunt de Inloggen link gebruiken om naar het inlogscherm te gaan.

Ter bevestiging ontvang je een e-mail van WordPress, om je te waarschuwen dat je wachtwoord is gewijzigd:

Wachtwoord gewijzigd mail van WordPress