WordPress Gids
Pagina's en het Pagina-overzicht

Binnen WordPress werk je met berichten en pagina’s.

Berichten – beter bekend als blogposts, posts, of blogs – zijn pagina’s die meestal tijdsafhankelijk zijn. Nieuwsberichten vallen onder berichten, maar ook artikelen worden meestal als bericht geplaatst.

Berichten vallen onder een categorie, kunnen tags meekrijgen, staan op je recente berichtenlijst, worden gearchiveerd, en staan in de RSS feed van je site.

Pagina’s bevatten een meer statische, op zichzelf staande inhoud, en staan los van de berichten. Ze worden gebruikt om niet-veranderlijke informatie op de site te zetten. Goede voorbeelden zijn een Over Ons pagina, een Diensten pagina, en een Contact pagina.

Met WordPress kun je een onbeperkte hoeveelheid pagina’s maken. Pagina’s worden niet gecategoriseerd, staan niet in een paginalijst, en komen niet voor in de RSS feed van je site.

Om de pagina’s op de site te bekijken klik je in het admin navigatiemenu op Pagina’s. Dit opent het Pagina’s scherm of het pagina-overzicht:

Het Pagina's scherm of het pagina-overzicht
Het Pagina’s scherm of het pagina-overzicht

Scherminstellingen

Scherminstellingen-knop

Rechts bovenin het scherm staat de Scherminstellingen-knop. Deze laat je kiezen welke kolommen in het overzicht je wel of niet wilt zien, en hoeveel items je per pagina wilt zien.

Klik je op de Scherminstellingen-knop, dan duwt het instellingenscherm het pagina-overzicht naar beneden om de scherminstellingen weer te geven.

Standaard zijn er drie kolommen die je aan of uit kunt zetten door een vinkje in het vakje voor de naam te zetten of deze juist te verwijderen:

Scherminstellingen-scherm bij pagina's
 • Auteur: de schrijver van de pagina.
 • Reacties: het aantal reacties op de pagina.
 • Datum: de datum van bijwerken of publicatie van de pagina.

Sommige plugins geven je de mogelijkheid om meer informatie in de lijst weer te geven. De namen van die informatie verschijnen dan ook in de scherminstellingen.

Onder de kolommen staat het aantal items (in dit geval het aantal pagina’s) dat je op de overzichtspagina te zien krijgt. Standaard staan er 20 pagina’s in het overzicht. Dit kun je verhogen, maar hou in de gaten dat dit overweldigend kan zijn.

Paginering bij pagina's

Zijn er meer items dan het aantal in het vak, dan worden de overige items op een tweede, derde, of nog hogere pagina getoond. Je kunt navigeren tussen deze pagina’s via de pagina-navigatie die rechtsboven in het scherm direct onder de Pagina’s zoeken knop verschijnt.

Hulp

Hulp-knop

Naast de Scherminstellingen-knop staat de Help-knop. De Help-knop geeft (een beetje) aanvullende informatie over het Pagina’s scherm, plus links naar de technische uitleg over het Pagina’s scherm en het Ondersteuningsforum van WordPress.

Nieuwe pagina

Nieuwe pagina knop

Naast de titel Pagina’s staan de Nieuwe pagina knop. Deze opent een nieuwe, lege pagina in de blok editor.

Statusoverzicht

Statusoverzicht bij pagina's

Direct onder de titel Pagina’s staat het statusoverzicht.

Het statusoverzicht toont:

 • Alle: het totale aantal pagina’s op de site, ongeacht de paginering.
 • Gepubliceerd: het aantal gepubliceerde pagina’s op de site.
 • Concept: het aantal pagina’s op de site die status Concept hebben en nog niet gepubliceerd zijn.
 • Privé: het aantal pagina’s op de site die zijn gepubliceerd met status Privé.
 • Prullenbak: het aantal pagina’s die naar de prullenbak zijn verplaatst.

Door te klikken op één van de blauwe status-links toont alleen de pagina’s die aan die status voldoen.

Pagina’s zoeken

Pagina's zoeken functie

Rechtsboven, net onder de Scherminstellingen-knop en de Hulp-knop, staat de functie Pagina’s zoeken.

Zoek je een pagina of meerdere pagina’s, typ dan de term(en) die je zoekt in het vak naast de knop en klik op de Pagina’s zoeken knop.

Met behulp van deze functie kun je zoeken op een paginatitel, maar de functie is krachtiger dan dat. Pagina’s zoeken zoekt ook in de tekst en zelfs in de broncode van de pagina’s. Dit is erg handig wanneer je bijvoorbeeld een shortcode op een pagina hebt gezet en deze snel wilt vinden.

Aantal items

Onder de Pagina’s zoeken functie staat het aantal items in de lijst. Is er geen zoekopdracht uitgevoerd, dan staat hier het totale aantal pagina’s in de lijst. Na een zoekopdracht staat hier het aantal items dat aan die zoekopdracht voldoet.

Acties

Acties die je kunt uitvoeren op pagina's

De Acties functie laat je bepaalde gegevens aanpassen van op één pagina of van meerdere pagina’s tegelijk. Ook laat het je pagina’s in de prullenbak zetten).

Het bewerken van gegevens van een aantal pagina’s tegelijk heet bulkbewerken, en kan erg handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een aantal pagina’s tegelijkertijd als subpagina’s onder een andere pagina wilt zetten.

Selecteer één of meerdere pagina’s door een vinkje in het vakje voor de paginatitel van de pagina’s te zetten. Klik op Acties, selecteer Bewerken of Naar prullenbak, en klik op de Toepassen-knop.

Datumfilter

Het Datumfilter laat je de pagina’s oproepen die in een bepaalde maand gepubliceerd zijn.

Datumfilter bij pagina's

Klik op Alle datums en een lijst verschijnt met alle maanden waarin pagina’s zijn gepubliceerd. Selecteer een maand en klik op de Filter-knop.

Ik denk dat het datumfilter bij pagina’s er staat omdat het ook bij berichten mogelijk is om op datum te filteren. Bij berichten kan het makkelijk zijn om te bekijken welke berichten er in een bepaalde maand zijn gepubliceerd, maar ik zie het nut van dit filter bij pagina’s niet in. ik gebruik het ook nooit.

Titel

Pagina's met verschillende statussen

De kolom Titel bevat de titel van de pagina’s.

Is een pagina gepubliceerd, dan staat er niets achter de titel (hier Hoofdpagina 4). Zo niet, dan staat de status achter de titel:

 • Is een pagina nog niet gepubliceerd, dan staat er de status Concept.
 • Is een pagina privé gepubliceerd, dan staat er de status Privé.
 • Is de pagina beschermd met een wachtwoord, dan staat er als status Beschermd met wachtwoord.

De statusnaam achter de titel maakt het voor je als sitebeheerder eenvoudig om te zien wat de status van een pagina is.

Volgordenummers

Pagina's met subpagina's

Pagina’s staan in de lijst op volgorde van het volgordenummer. Het volgordenummer kun je instellen in de instellingen sidebar in de blok editor. In het pagina-overzicht zie je dit nummer standaard helaas niet.

Met de hulp van een plugin als Admin Columns kun je – onder meer – het volgordenummer toevoegen aan het pagina-overzicht.

Wil je de pagina’s in het overzicht op volgorde van paginatitel zien, klik dan op de blauwe link Titel boven de kolom.

Hiërarchie

Ook de hiërarchie van de pagina’s is direct zichtbaar, wat inhoudt dat je ziet welke pagina’s welke subpagina’s hebben.

In het voorbeeld heeft Hoofdpagina 4 twee subpagina’s: Subpagina 1 en Subpagina 2. Subpagina 2 heeft ook een subpagina, Subsubpagina 1, wat een subsubpagina is van Hoofdpagina 4.

Binnen de hiërarchie bepalen de volgordenummers de volgorde van de subpagina’s. De volgorde geldt hier alleen voor de subpagina’s onder deze hoofdpagina, en staat verder los van de volgorde van de overige pagina’s.

Pagina-opties

Klik je op de titel van een pagina, dan opent de pagina in de blok editor. Beweeg je met je muis over de titel van een pagina, dan verschijnen onder de titel vier opties waarop je kunt klikken:

 • Bewerken: opent de pagina in de blok editor.
 • Snel bewerken: opent het Snel bewerken scherm voor de pagina.
 • Prullenbak: verplaatst de pagina naar de prullenbak.
 • Bekijken: opent de pagina in de browser. Let wel: de pagina opent in dezelfde browsertab als je site. Wil je de pagina in een nieuwe tab bekijken, hou dan de Ctrl knop ingedrukt en klik dan op Bekijken.

Auteur

De kolom Auteur bevat de naam van de schrijver van de pagina. De auteurnaam is een link, en toont alle pagina’s die deze auteur heeft geschreven op de site.

Reacties

In de kolom Reacties ( Reacties ) staat het aantal reacties dat het artikel heeft gekregen.

Aantal reacties op een bericht of pagina

Staat er een lang streepje (—) dan heeft de pagina nog geen reacties gehad. Staat er een gesprekswolkje met een getal, dan heeft de pagina het aantal reacties gehad dat in het wolkje staat.

Klik je op het wolkje, dan word je naar de Reacties pagina gebracht met daarin alle reacties op alleen deze pagina.

Datum

De kolom Datum toont de datum waarop de pagina is bijgewerkt of gepubliceerd. Beweeg je met de muis over de datum, dan verschijnt een tooltip met daarin de volledige datum en tijd van bijwerking of publicatie.

Call Now Button