WordPress Gids

Wat is WordPress en wat kan ik ermee

Bijgewerkt tot WordPress versie 5.9.2

Wanneer je op zoek gaat naar een eenvoudige manier om een eigen website te maken kom je al snel de naam WordPress tegen. Wat is WordPress, en wat kun je ermee doen?

Kort gezegd, WordPress is op dit moment de populairste manier om op een eenvoudige manier je eigen website te bouwen. Het is zo populair dat meer dan 37% van alle websites zijn gemaakt met de software van WordPress.

Het officiële WordPress logo
Het officiële WordPress logo

WordPress is een content management systeem, meestal afgekort naar CMS. Dit is een stuk software waarmee je eenvoudig de belangrijkste zaken op je website kunt beheren – zoals je content (teksten, foto’s, video’s) – zonder dat je hiervoor een webdesigner of programmeur hoeft te zijn.

Wat voor soort sites kun je maken met WordPress

Met de WordPress software kun je bijna elk type site maken die je wilt. Alles van een eenvoudige blog tot een online winkel, een site voor je onderneming, een ledensite, of een portfolio-site voor je fotografie.

Eerlijk is eerlijk, wil je een heel grote online winkel opstarten, of wil je een ingewikkelde site maken voor een grote onderneming, dan is er software die daar misschien beter voor geschikt is. In de meeste gevallen is WordPress echter een zeer goede keuze om een site mee te maken.

Wie gebruiken WordPress

De WordPress software wordt gebruikt door personen en bedrijven van diverse groottes over de hele wereld, zoals The Walt Disney Company, New York Post en Microsoft News Center. Je bent dus in goed gezelschap!

Wie is de eigenaar van WordPress

De eerste versie van de WordPress software is in 2003 uitgekomen als een project van Matt Mullenweg, nu de directeur van Automattic, en Mike Little. De WordPress software is echter officieel van niemand!

WordPress is open source software. Dit houdt in dat iedereen de software van WordPress gratis mag gebruiken, maar deze software ook mag aanpassen, en zelfs verkopen onder een andere naam.

Over de hele wereld zijn miljoenen programmeurs die – wel gestructureerd – hun bijdrage leveren aan de WordPress software. Hierdoor worden eventuele problemen snel opgelost, en nieuwe functies rap in de software worden opgenomen. Iedereen kijkt met elkaar mee, wat sterke software oplevert.

Wil je de software zelf installeren, dan kun je de WordPress software gratis downloaden. Veel hosting bedrijven bieden snelle one-click WordPress installaties aan via programma’s als Installatron, Softaculous, en Fantastico de Luxe. Ik raad je aan om hier geen gebruik van te
maken, maar de software zelf te installeren of door een ander te laten installeren. Dit levert een veiliger installatie op.

Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

Veel nieuwe site-eigenaren hebben gehoord van WordPress en openen een account bij WordPress.com. Hoewel WordPress.com wel de WordPress software gebruikt, is het niet hetzelfde als je eigen site gebouwd met WordPress software.

WordPress.com

WordPress.com is een dienst van het bedrijf Automattic, de originele makers van de WordPress software. Met deze dienst kun je gratis én tegen betaling snel een website kunt maken.

WordPress.com maakt gebruik van een meer afgesloten versie van de WordPress software, die het makkelijk voor je maakt om zonder technische kennis een website te bouwen. WordPress.com zorgt voor de hosting en het technisch onderhoud van je site.

Maak je gebruik van de gratis versie van WordPress.com, dan kun je niet gebruik maken van je eigen domeinnaam; de naam van je site ziet eruit als jouwverzonnennaam.wordpress.com. Daarnaast zet de software advertenties op je site.

Wil je wel je eigen domeinnaam kunnen gebruiken en geen advertenties op je site hebben, dan moet je kiezen voor een betaald abonnement.

Voordelen van WordPress.com:

 • Alle technische zaken worden verzorgd door het bedrijf.
 • Je hebt dus geen technische kennis nodig.
 • Je hoeft je niet druk te maken over onderhoud en hosting.

Nadelen van WordPress.com:

 • Je bent afhankelijk van de thema’s die WordPress.com biedt. Bij de betaalde abonnementen kun je alleen gebruik maken van voor WordPress.com aangepaste thema’s. Je kunt geen eigen aangekochte thema’s installeren.
 • Plugins kun je alleen met het Business abonnement installeren, maar ook hier geldt dat deze voor WordPress.com zijn aangepast.
  Je kunt géén online winkel beginnen op WordPress.com. Je moet je houden aan de regels van WordPress.com. Ze kunnen je site verwijderen wanneer je de regels overtreedt.
 • Geld verdienen met je site is erg moeilijk. Je kunt bijvoorbeeld geen advertenties op je site zetten.
 • De site is niet jouw eigendom! Je kunt je site niet meenemen naar een andere host. De inhoud van je site kun je wel exporteren en eventueel importeren in een site gemaakt met WordPress software.

WordPress.org

De gratis WordPress software download je van de WordPress.org site. De software installeer je vervolgens op computerruimte die je huurt van een hostingbedrijf. Je host de WordPress software dus zelf, via een hostingbedrijf.

Voordelen van de zelfgehoste WordPress software:

 • De WordPress software is gratis. Je kunt er mee doen wat je wilt, zolang het maar legaal is.
 • Elk thema en elke plugin die je wilt gebruiken kun je installeren. Je kunt winkelsoftware installeren of advertenties tonen op je site.
 • De site is helemaal van jou! Jij bent de eigenaar.

Nadelen van de zelfgehoste WordPress software:

 • Hosting moet je zelf aanschaffen, je moet de software installeren, en je site zelf onderhouden. Uiteraard kun je dit uitbesteden.
 • Premium plugins en thema’s zijn voor je eigen rekening.
 • Zijn er problemen met je site, dan moet je deze zelf oplossen of laten oplossen.