WordPress Gids

Hoe installeer je WordPress (in 5 minuten of minder)

Bijgewerkt tot WordPress versie 5.9

WordPress is het bekendste en populairste website platform en content management systeem in de wereld. Het zelf installeren van de gratis WordPress software bij je eigen host is erg eenvoudig te doen. Met een goede voorbereiding hoeft het installeren van WordPress niet langer te duren dan vijf minuten.

Veel hostingbedrijven maken het makkelijk om snel WordPress te installeren met behulp van programma’s als Fantastico, Softaculous en SimpleScripts. Hierbij krijg je een standaard installatie met standaard instellingen, waardoor er een aantal veiligheidsrisico’s kunnen ontstaan die je met een handmatige installatie van de WordPress software kunt vermijden.

In deze gids laat ik je zien hoe je WordPress in slechts een paar stappen zelf kunt installeren.

Wat heb ik nodig om een WordPress site op te zetten?

Om een website in de lucht te krijgen komen er – naast de software – nog meer zaken kijken. Ik zet alles wat je nodig hebt op een rijtje.

Domeinnaam

Een domeinnaam is een vriendelijke, unieke naam waaronder je website gevonden kan worden. Een domeinnaamserver (DNS) vertaalt de domeinnaam naar een uniek computeradres zodat de computers op het internet de site kunnen vinden.

Elke domeinnaam bestaat uit een naam en een extensie. Er zijn extensies voor websites uit bepaalde landen en extensies voor specifieke doeleinden. In Nederland hebben de meeste websites de landextensie .nl.

Ik koop zelf al mijn domeinnamen bij Hostnet.nl. Hostnet werkt snel en de domeinnamen zijn niet duur.

Website hosting contract

Hosting houdt in dat een hostingbedrijf ruimte op een server (grote computer) aanbiedt waarop je één of meerdere websites kunt neerzetten. Het is het “thuis” voor je website. Deze server staat continu in verbinding met het internet, en laat andere computers jouw website vinden.

De keuze van een goed hostingbedrijf om je website bij neer te zetten is erg belangrijk. Je wilt een betrouwbaar hostingbedrijf met snelle servers, de nieuwste softwareversies en uitstekende ondersteuning.

In Nederland zijn veel hostingbedrijven van diverse kwaliteit. Sommigen zijn heel goed, anderen zijn langzaam, werken amateuristisch, of draaien verouderde versies van essentiële software als PHP.

Daarnaast eisen sommige hostingbedrijven dat de domeinnaam bij hen geregistreerd moet zijn wanneer je hosting wilt afnemen. Ik ben hier geen voorstander van. Ik geloof in risicospreiding, en wil niet afhankelijk zijn van mijn host. Gelukkig zit je op het internet niet vast aan je eigen land voor dit soort diensten. Je kunt overal hosten. Lees wel goed de reviews voor je een hostingpartij kiest.

Voor mijn klanten raad ik altijd Hostnet aan voor de domeinregistratie (daar staan dan de domeinnamen). Ik host zelf de meeste van de websites van mijn klanten. De domeinnamen verwijs ik door van Hostnet naar mijn server. Dit kan bij – bijna – alle hostingpartijen.

Controlepaneel

De eenvoudigste manier om de WordPress software op de server te krijgen, en een database aan te maken, is via het aangeboden controlepaneel van de host. Er zijn uiteraard ook manieren om WordPress op te zetten buiten het controlepaneel om, maar waarom zou je het moeilijker maken?

Er zijn veel soorten controlepanelen – zoals cPanel, DirectAdmin en Plesk – en het hostingbedrijf kiest welk controlepaneel en mogelijkheden ze aan hun klanten aanbieden. Ik heb de meeste ervaring met cPanel en DirectAdmin, wat je onder andere eenvoudig toegang geeft tot de bestanden op de hosting server en je makkelijk databases op laat zetten.

In deze handleiding gebruik ik het DirectAdmin controlepaneel van mijn eigen hosting server.

MySQL database

WordPress maakt gebruik van een MySQL database om teksten, website instellingen, en nog veel meer in op te slaan.

WordPress maakt deze database echter niet zelf aan tijdens de installatie, dat moet je zelf vóór de installatie doen. Alleen jij als eigenaar van de ruimte op de host hebt de toegangsrechten die nodig zijn om de database aan te maken.

In deze handleiding laat ik je ook zien hoe je eenvoudig een MySQL database maakt met behulp van DirectAdmin.

WordPress software

Zoals gezegd geven de meeste hostingbedrijven je de mogelijkheid om eenvoudig WordPress te installeren via het controlepaneel. Dit werkt snel, maar het geeft je een standaard installatie met standaard instellingen, die hackers de mogelijkheid geven je site te over te nemen wanneer je deze niet direct aanpast.

Ik ben voorstander van het handmatig installeren van WordPress. Je hebt dan alle aspecten van de installatie in de hand en je kunt de instellingen kiezen tijdens de installatie. De handmatige installatie gaat daarbij zo snel dat de tijdswinst van een geautomatiseerde installatie niet opweegt tegen de mogelijke gevaren.

De – gratis – WordPress software download je vanaf de WordPress website. Ik laat je waar je de software vandaan haalt, en hoe je het op de server zet.

Een klein beetje lef…

Een WordPress website installeren is eenvoudig en kan heel snel gedaan worden. Heb je de software gedownload, dan installeer je de site in een minuut of vijf, maar doe je het voor de eerste keer, dan is het toch spannend.

Maar je hoeft je helemaal niet druk te maken. Er kan weinig mis gaan, en gaat het wel mis, dan verwijder je de bestanden en begin je opnieuw. De wereld vergaat niet, de mensen lachen je niet uit, en heb je de installatie eenmaal gedaan, dan heb je het wel helemaal zelf gedaan.

Gewoon doen dus.

Stap 1: Download de WordPress software

De WordPress software bestaat uit een ingepakt bestand in .zip of .tar.gz formaat.

Download gewoon het .zip bestand. Het .zip bestand kun je ook zonder problemen op je eigen computer kunt uitpakken.

Download de Nederlandstalige versie van WordPress

 1. Je download de Nederlandstalige versie van de WordPress software vanaf de website van WordPress Nederland. Op de homepage van de WordPress Nederland site staat een blauwe knop die je de nieuwste versie van de Nederlandstalige WordPress software laat downloaden. Klik op de blauwe downloadknop.
 2. Je komt nu op de Download pagina. Scrol een stukje naar beneden tot je de blauwe knop ziet die je de laatste versie van de WordPress software (hier 5.9) laat downloaden. Klik op de blauwe knop , en download het .zip bestand, naar je bureaublad:

  De Nederlandstalige versie van WordPress downloaden

Download de Engelstalige versie van WordPress

Wil je de originele Engelstalige versie van WordPress installeren, dan kan dat ook.

 1. Je download de Engelstalige versie van de WordPress software vanaf de website van WordPress. Op de homepage van de WordPress site staat een blauwe knop die je de nieuwste versie van de Engelstalige WordPress software laat downloaden. Klik op de blauwe downloadknop.
 2. Je komt nu op de Download pagina. Scrol een stukje naar beneden tot je de blauwe knop ziet die je de laatste versie van de WordPress software (hier 5.9) laat downloaden. Klik op de blauwe knop, en download het .zip bestand, naar je bureaublad:

  De Engelstalige versie van WordPress downloaden

In deze handleiding installeer ik de Nederlandstalige versie van WordPress. De schermafbeeldingen van de WordPress installatie zijn dan ook in het Nederlands.

Stap 2: Maak een MySQL database aan

WordPress maakt gebruik van een MySQL database als basis van de website. Deze database moet aangemaakt worden vóór je de software kunt installeren. Gelukkig is het aanmaken van een MySQL database heel eenvoudig.

Ik gebruik DirectAdmin in deze gids en gebruik daarom de termen van DirectAdmin. Gebruikt je hostingbedrijf een ander controlepaneel, dan is het verschil meestal niet zo groot, en kun je naar gelijksoortige termen zoeken.

 1. Open een browserscherm en ga naar het controlepaneel (hier DirectAdmin) van jouw hostingbedrijf.
 2. Klik op de link MySQL beheer:

  Link MySQL beheer in DirectAdmin
 3. Klik in het MySQL-beheer scherm op link Nieuwe database maken:

  Nieuwe database aanmaken in DirectAdmin
 4. Vul in scherm Nieuwe database de volgende gegevens in:
  1. Database naam: de naam van de database die je wilt maken voor deze WordPress installatie.
  2. Database gebruikersnaam: de gebruikersnaam voor de database (of selecteer een bestaande gebruiker als je er al een hebt aangemaakt).
  3. Gebruikersnaam wachtwoord: het wachtwoord voor de database gebruiker (of laat het systeem een wachtwoord voor je aanmaken door te klikken op knop Willekeurig).
  4. Bevestig wachtwoord: typ het wachtwoord nogmaals ter bevestiging.

   Databasegegevens invullen in DirectAdmin
 5. En klik op knop Maak.
 6. Nu zie je de Database aangemaakt melding met alle gegevens die je nodig hebt om je nieuw op te zetten WordPress site te verbinden met de database:

  Database aangemaakt scherm in DirectAdmin
  De naam vóór het vakje is je hostingaccountnaam gevolg door een liggend streepje. De volledige databasenaam is de combinatie van de accountnaam en de databasenaam: accountnaam_databasenaam. Voor deze gids gebruik ik de naam demosite als databasenaam. Ik selecteer meestal een databasenaam die ik makkelijk kan herkennen, wat nogal wat verwarring en zoekwerk kan voorkomen wanneer je meerdere websites hebt draaien binnen hetzelfde hostingaccount.
 7. Bewaar de gegevens in je administratie. Je hebt de gegevens nodig bij Stap 3.

Zelf maak ik gebruik van LastPass om alle inloggegevens, databasegegevens, en andere wachtwoorden bij te houden. LastPass helpt je veilige wachtwoorden te maken en bewaren, en alle belangrijke gegevens bij elkaar te houden. Je kunt deze gegevens overal vandaan benaderen, je zit dus nooit meer om een wachtwoord verlegen.

Stap 3: Upload de WordPress software naar de server

Wanneer de database is aangemaakt en de gebruiker de nodige rechten heeft toegewezen gekregen, kun je de WordPress software naar de server kopiëren. In stap 1 heb je de software al gedownload en op je desktop gezet, dus we kunnen meteen door met het echte werk.

Ik ga er in deze handleiding vanuit dat je een account voor één domeinnaam hebt, en dat de WordPress installatie in de public_html folder geïnstalleerd wordt. De naam van de folder kan anders zijn, afhankelijk van de serverindeling bij jouw hostingbedrijf.

 1. Klik hiervoor in DirectAdmin bovenin op Bestanden:

  Bestanden icon in DirectAdmin
 2. Klik in de lijst op public_html (folder met rode streep):

  public_html folder in DirectAdmin

De public_html folder is leeg, waarschijnlijk op folder cgi-bin na. Sommige hosts zetten enkele bestanden in de folder voor specifieke foutmeldingen (zoals 400.html). Zet een vinkje achter deze bestanden in kolom Selecteer en klik op de Verwijderen knop.

Naast folder cgi-bin moet er nu niets meer in de public_html folder staan.

Upload de WordPress software naar de server

 1. Klik op de Upload bestanden naar deze map knop onder de lijst om de WordPress installatiesoftware naar de server te kopiëren. Je ziet nu het uploadscherm:

  Uploadscherm in DirectAdmin
 2. Klik op de Bestand kiezen knop naast nummer 1. Selecteer het installatiebestand en klik op de Openen knop.
 3. Nu zie je naast nummer 1 het gekozen bestand:

  Gekozen installatiebestand in het uploadscherm in DirectAdmin
 4. Klik op de Upload bestanden knop. Het installatiebestand wordt nu geüpload naar de server. Wanneer dit is gelukt verschijnt de Succesvol geüpload melding:

  Succesvol geüpload melding in DirectAdmin
 5. Klik op het woord Hier om terug te gaan naar de folder met het installatiebestand.

Pak het installatiebestand uit

Nu gaan we door met het uitpakken van het installatiebestand. Het installatiebestand is namelijk een ingepakt bestand in ZIP formaat. Dit bestand moet worden uitgepakt om alle folders en bestanden op de juiste plaats te krijgen.

 1. Klik in de kolom Actie achter de naam van het installatiebestand op Uitpakken:

  Bestand uitpakken in DirectAdmin
 2. In het Uitpakken scherm kun je alle bestanden uitpakken of bestanden selecteren. Voor een nieuwe installatie wil je alle bestanden uitpakken. Klik daarom op de Pak uit knop:

  Bestanden uitpakken in DirectAdmin
 3. Wanneer het bestand is uitgepakt zie je de Bestand uitgepakt melding:

  Bestand uitgepakt melding in DirectAdmin
 4. Klik op het pad naar de folder om terug te gaan naar de folder. Je ziet dar het installatiebestand er nog staat. Ook staat er nu een wordpress folder in de lijst:

  Folder en installatiebestand in DirectAdmin
 5. Het installatiebestand is nu niet meer nodig en kan verwijderd worden (alles netjes houden is een goede gewoonte voor een website eigenaar). Zet hiervoor een vinkje achter het bestand in kolom Selecteer en klik op de Verwijderen knop.

Zet de WordPress bestanden in de juiste folder

Alle bestanden zijn nu wel uitgepakt, alleen heeft WordPress alle folders en bestanden in een folder genaamd wordpress gezet. Het is wel mogelijk om de installatie in een aparte folder te installeren, maar bijna altijd installeer je WordPress in de hoofdfolder van het domein.

We moeten er dus voor zorgen dat alle bestanden en folders vanuit de wordpress folder naar de public_html folder worden verplaatst. Gelukkig is dit in DirectAdmin heel eenvoudig te doen:

 1. Klik op het folder icon links naast de foldernaam wordpress. Dit opent de folder en laat alle folders en bestanden in de folder zien.
 2. Klik rechts in de laatste kolom op het woord Selecteer. Dit selecteert alle folders en bestanden in de folder:

  Selecteren in DirectAdmin
 3. Klik onder in het scherm op knop Toevoegen aan klembord:

  Klembord knoppen in DirectAdmin
 4. Nu ga je terug naar de public_html folder. Hiervoor klik je links bovenin op folder ../ Een niveau omhoog:

  Folder ../ Een niveau omhoog in DirectAdmin
 5. Klik onder in het scherm op knop Verplaats klembord bestanden hierheen.
 6. Alle bestanden staan nu in de juiste folder: public_html. Folder wordpress is nu leeg en moet verwijderd worden. Zet hiervoor een vinkje achter de folder in kolom Selecteer en klik op de Verwijderen knop.
 7. Sluit nu DirectAdmin af en ga uit je hosting account.

Stap 4: Installeer WordPress

Alle voorbereidende werkzaamheden zijn nu gedaan, en het is tijd om WordPress echt te installeren zodat er een echte site gebouwd kan worden.

Het installeren en WordPress is echt heel eenvoudig. Met de gegevens, die je in de voorbereidende werkzaamheden hebt verzameld, bij de hand kun je in een minuutje door de installatie heen zijn. Laten we beginnen.

 1. Ga in je browser naar de domeinnaam waar je net de software hebt neergezet. WordPress ziet dat de software wel op z’n plaats staat, maar dat deze nog niet is geconfigureerd. In een informatiescherm waarin wordt opgenoemd welke gegevens tijdens de installatie nodig zijn. Op de laatste twee gegevens – database-host en tabel-prefix – na heb je alles net aangemaakt en opgeschreven. Als het goed is heb je :

  Welkom bij WordPress scherm bij installatie van WordPress
 2. Klik op de Laten we starten! knop.
 3. In het databasescherm van de installatie vertellen we WordPress welke database met welke gebruikersnaam gebruikt moet worden voor de installatie:

  Databasescherm bij installatie van WordPress
 4. De gegevens die je hier invult zijn:
  1. de volledige databasenaam, dus: accountnaam_databasenaam.
  2. de volledige gebruikersnaam voor die database: accountnaam_gebruikersnaam.
  3. het wachtwoord dat voor de gebruikersnaam is gemaakt.
  4. de naam van de server waar de database staat. Meestal is dit localhost. Moet hier een andere servernaam worden ingevuld, dan hoort het hostingbedrijf je deze te geven. Kun je de hostnaam niet terugvinden in de correspondentie met het hostingbedrijf, dan kun je het vaak vinden op hun veelgestelde vragen pagina.
  5. Alle tabellen in de database beginnen met een prefix: een aantal tekens die de tabellen in de database uniek voor deze database maken. Standaard is de prefix wp_, maar hackers weten dat en maken hier soms gebruik van. Daarom is het verstandig de prefix te veranderen naar iets wat niet logisch is. Eindig de prefix altijd met een liggend streepje.
 5. Wanneer alle gegevens zijn ingevuld klik je op de Verzenden knop.
 6. WordPress controleert nu of de gegevens die je hebt ingevoerd correct zijn, en of er een verbinding met de database gemaakt kan worden.
 7. Zijn er geen problemen gevonden, dan ga je verder met de installatie. Klik hiervoor op de De installatie uitvoeren knop:

  Woohoo scherm bij installatie van WordPress
 8. In het volgende scherm vul je de laatste gegevens in die WordPress nodig heeft om de installatie af te ronden:

  Welkom scherm bij installatie van WordPress

  Hier vul je de volgende gegevens in:
  1. Site titel: de naam van je nieuwe website. Maak je hier niet te druk om, de naam kan altijd worden aangepast.
  2. Gebruikersnaam: de naam die je gaat gebruiken om de website te beheren. Gebruik hiervoor nooit de naam admin. maar verzin iets beters. Hackers weten dat admin het meest wordt gebruikt, dus verzien iets anders.
  3. Wachtwoord: het wachtwoord dat je gebruikt in combinatie met de gebruikersnaam om in te loggen op je website. Ook hier geldt, gebruik nooit admin. Gebruik een programma als LastPass om een goed, niet te raden wachtwoord te genereren, en sla het op.
  4. Je e-mailadres: het e-mailadres waarnaar je alle mails van deze WordPress installatie krijgt gestuurd.
  5. Zoekmachine zichtbaarheid: deze instelling zorgt ervoor dat zoekmachines je website kunnen bezoeken. Wil je wachten tot je website helemaal klaar is voor je zoekmachines toe laat, zet dan een vinkje in de checkbox. Je kunt deze instelling dan later in het administratiegedeelte van de site aanpassen wanneer de site wel klaar is voor de zoekmachines.
 9. Klik nu op de WordPress installeren knop om de installatie te starten.
 10. De installatie gaat over het algemeen heel snel. Wanneer alles klaar is kom je op het Succes! scherm:

  Succes! scherm bij installatie van WordPress
 11. Klik op de Inloggen knop om in te loggen op je nieuwe site met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je tijdens de installatie hebt gebruikt:

  Inlogscherm van de nieuwe site

Je site is live!

Een beetje kaal, maar live.

Nu kun je de leuke dingen gaan doen, zoals een mooi uiterlijk installeren, plug-ins uitzoeken en uiteraard heel veel interessante content toevoegen.

Veel succes!