WordPress Gids
Het admin navigatiemenu in het kort

Vanuit het dashboard kun je naar alle plaatsen op je website gaan. Hiervoor gebruik je het admin navigatiemenu in de linker sidebar. Dit menu zie je op elke pagina in de admin-omgeving van de site.

Admin navigatiemenu: berichten uitgeklapt zodat submenu zichtbaar is

Beweeg je met je muiscursor over een menuoptie, dan verschijnt naast de menuoptie meestal een klein submenu met de subopties onder die menuoptie.

Klik je op een optie, dan verschijnt datzelfde menu onder de optie in het menu, maar je bent dan ook in het hoofdscherm van die optie. Klik je op optie Berichten, dan wordt je naar het overzicht van alle berichten gebracht.

Naast de standaard menuopties zetten plugins die je installeert zetten meestal links naar hun instellingenschermen in het admin navigatiemenu. Die komen dan in de hoofdlijst te staan, of in het submenu van een bestaande menuoptie. Onder de Instellingen optie worden vaak links naar plugin-instellingen geplaatst.

De standaardopties in het admin navigatiemenu zijn:

Dashboard

Home: opent, net als klikken op Dashboard, het dashboard.

Updates: opent de WordPress bijwerken pagina, waar nieuwe versies van de WordPress software, plugins, thema’s, en vertalingen komen te staan, en waar je deze kunt bijwerken.

Berichten

Alle berichten: opent, net als klikken op Berichten, een overzicht van alle berichten op de site.

Nieuw bericht: opent een nieuw conceptbericht waarin je meteen kunt werken.

Categorieën: opent een overzicht van alle aangemaakt categorieën op de site. Hier kun je categorieën toevoegen, bewerken, en verwijderen.

Tags: opent een overzicht van alle aangemaakt tags op de site. Hier kun je tags toevoegen, bewerken, en verwijderen.

Media

Bibliotheek: opent, net als klikken op Media, een overzicht van alle mediabestanden, zoals afbeeldingen, documenten, en video’s op de site.

Nieuw bestand: opent een scherm waarin je een nieuw mediabestand kunt uploaden naar de site toe.

Pagina’s

Alle pagina’s: opent, net als klikken op Pagina’s, een overzicht van alle pagina’s op de site.

Nieuwe pagina: opent een nieuwe conceptpagina waarin je meteen kunt werken.

Reacties

De optie Reacties opent een overzicht van alle reacties op de site. Voor deze optie is geen submenu aanwezig.

Weergave

Thema’s: opent, net als klikken op Weergave, een overzicht van alle op de site geïnstalleerde thema’s, en laat je thema’s installeren en verwijderen.

Customizer: opent de Customizer, waarmee je – afhankelijk van de mogelijkheden van het gekozen thema – het uiterlijk van de site naar je smaak kunt vormgeven.

Widgets: opent een overzicht van alle widgets op je site, en laat zien welke waar worden weergegeven.

Menu’s: laat je de verschillende menu’s die zijn aangemaakt op de site bekijken, ordenen, en bewerken.

Editor: dit is een zeer gevaarlijke optie! De editor geeft je toegang tot alle programmabestanden op de site, en laat je deze – als je daar de rechten voor hebt – ook aanpassen. Heb je de site laten maken door een webdesigner, dan zal deze de optie waarschijnlijk verwijderd hebben.

Plugins

Geïnstalleerde plugins: opent, net als klikken op Plugins, een overzicht van alle op de site geïnstalleerde plugins, en laat je plugins installeren en verwijderen.

Nieuwe plugin: opent een scherm waarin je een nieuwe plugin kunt installeren op de site.

Editor: net als de Editor optie onder Weergave is deze optie ook gevaarlijk. De editor hier geeft je toegang tot de programmabestanden van alle plugins die op de site zijn geïnstalleerd. Deze kun je dan ook aanpassen. Geen goed idee wanneer je hier de kennis niet voor in huis hebt, en normaliter zal je webdesigner deze optie dan ook verwijderen.

Gebruikers

Alle gebruikers: opent, net als klikken op Gebruikers, een overzicht van alle aangemaakte gebruikers op de site, en laat je gebruikers aanmaken, bewerken, en verwijderen.

Nieuwe toevoegen: opent een scherm waarin je een nieuwe gebruiker kunt aanmaken op de site.

Je profiel: opent je eigen profiel. Hier kun je je eigen gegevens en instellingen aanpassen, afhankelijk van je toegangsniveau (rol).

Gereedschap

Beschikbare hulpmiddelen: opent, net als klikken op Gereedschap, een overzicht van beschikbare gereedschappen. Op het moment staat er alleen een verwijzing in naar de Importeren pagina.

Importeren: opent een pagina die je helpt berichten en reacties van andere blogs te importeren, handig voor wanneer je overstapt van bijvoorbeeld Blogger naar WordPress. Verder kun je hier onder meer categorieën naar tags en tags naar categorieën omzetten, en kun je een exportbestand van je eigen berichten en/of pagina’s importeren,mocht dat nodig zijn.

Exporteren: opent een pagina die je de inhoud van je site laat exporteren. Je kunt ook kiezen om alleen berichten, pagina’s, of media te exporteren.

Persoonlijke gegevens exporteren: opent een pagina waarin je alle gegevens die de site bevat van een bepaalde gebruiker kunt exporteren. Deze en de volgende optie zijn toegevoegd om aan de eisen van de strengere privacywetgeving (AVG) te voldoen.

Persoonlijke gegevens verwijderen: opent een pagina waarin je alle gegevens die de site bevat van een bepaalde gebruiker kunt verwijderen.

Instellingen

Algemeen: opent, net als klikken op Instellingen, de Algemene instellingen pagina. Hier kun je de belangrijkste instellingen van de website aanpassen. Wees hier zeer voorzichtig mee! het kan je site onbereikbaar maken.

Schrijven: opent de Schrijven instellingen pagina, waar je onder meer de standaard berichtencategorie en berichtformaat kunt instellen.

Lezen: open de Lezen instellingen pagina, waar je onder meer aangeeft of je homepage een overzicht van de laatste berichten bevat, of dat het een statische pagina is. Ook kun je hier de zoekmachines blokkeren.

Discussie: opent de Reactie instellingen pagina, waarin je onder meer aangeeft of reacties zijn toegestaan op berichten, en of een reactie door de beheerder moet worden goedgekeurd voor plaatsing.

Media: opent de Media-instellingen pagina, waar je de maten van de standaardgroottes (thumbnail, gemiddeld, en groot) van de afbeeldingen op de site instelt, en aangeeft waar de afbeeldingen worden geplaatst op de site.

Permalinks: opent de Permalink instellingen pagina, waar je de structuur van je URL kunt wijzigen.

Privacy: opent de Privacy instellingen pagina, waar je een standaard privacybeleid pagina kunt laten maken, of je eigen privacy pagina opgeeft. Dit allemaal om aan de eisen van de strengere privacywetgeving (AVG) te voldoen.

Menu invouwen: vind je het menu wat breed, of zit het je in de weg, klik dan op deze optie. Het admin navigatiemenu vouwt dan ineen, en toont alleen de icontjes van de opties. De submenu’s werken nog steeds wanneer je met de muiscursor over de icontjes beweegt. Je kunt het menu weer uitvouwen door op het onderste icontje in het menu te klikken.

Call Now Button